Tranzitul cerealelor din Ucraina va fi reluat prin Polonia și Ungaria, cu condiția ca acestea să nu mai ajungă pe piețele din aceste țări.
Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina asupra reluării tranzitului cerealelor ucrainene, transporturile urmând să fie sigilate la graniţă şi monitorizate pe tot parcursul lor pe teritoriul polonez, inclusiv prin GPS.
Rezoluția guvernului polonez
Jaroslaw Kaczynski- liderul partidului de guvernământ „Lege și Justiție”-a adus aminte de acest lucru la un congres al partidului din localitatea Lyse (nord-estul Poloniei), potrivit unui corespondent citat de către platforma media Ukrinform.
„Astăzi, guvernul a adoptat o rezoluție care interzice importul [din Ucraina] de cereale în Polonia, precum și a zeci de alte tipuri de produse alimentare. Nu pot să le enumerez pe toate. Sunt prevăzute în anexa la această rezoluție – de la cereale declarate la produse cu miere, o mulțime de produse”, a precizat Kaczynski.
El a menționat că decizia a fost luată ținând cont de „asimetria dintre agricultura poloneză și cea ucraineană, care este o consecință a calității terenului, a salariilor semnificativ mai mici în Ucraina și, în cele din urmă, a faptului că în Ucraina, companiile internaționale cu extinde infrastructura funcționează în principal pe suprafețe mari”.
De asemenea, un alt motiv de îngrijorare îl constituie faptul că aproximativ 50 de nave cu cereale ucrainene au fost din nou blocate de Rusia în Marea Neagră. Astfel, UE va continua să faciliteze exportul de produse agricole ucrainene prin Solidarity Lanes la granițele dintre Ucraina și UE.
Atitudinea maghiarilor și a românilor
În Ungaria, camioanele vor fi de asemenea sigilate și controlate strict de către vameși.
De altfel, România nu va opri tranzitul cerealelor din Ucraina, dar ar putea taxa importurile. Ministrul Agriculturii a avertizat că orice măsuri fără acordul Comisiei pot costa mai mult decât pierderile actuale.
Contextul general
Pentru a ajuta Ucraina după „intervenția specială” a Federației Ruse ce se află în plină desfășurare încă din luna februarie a anului trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate.
Dar, pentru a reduce pierderile economice cauzate de acest dezechilibru, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au sesizat Comisiei Europene toate aceste distorsiuni provocate pe pieţele din ţările lor prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor. Într-o scrisoare adresată în luna martie preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cei cinci premieri au estimat că UE ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestora nu poate fi oprit prin alte mijloace.
Ca urmare, autoritățile de la Bruxelles au prelungit recent liberalizarea importurilor de produse agroalimentare ucrainene până în iunie 2024.
Consecințe și măsuri
Prin urmare, pentru a-şi proteja sectorul agricol, Polonia şi Ungaria au interzis începând de săptămâna trecută toate importurile acestor produse ucrainene.
După ce a descoperit un transport de grâu ucrainean contaminat cu pesticide interzise în UE, Slovacia a interzis vineri importul de grâu din Ucraina, iar luni a extins interdicţia pentru toate cerealele şi o serie de alte produse alimentare ucrainene.
Duminică 16 Aprilie, Polonia a anunţat că a interzis inclusiv tranzitul cerealelor şi produselor alimentare ucrainene, până când vor fi convenite cu Ucraina măsuri care să asigure că aceste produse destinate ţărilor terţe doar tranzitează Polonia şi nu rămân în această ţară.
Guvernul polonez s-a referit astfel la aşa-numitele „coridoare de solidaritate” pentru exportul cerealelor ucrainene pe căi terestre, coridoare convenite tot în cadrul UE pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele către statele terţe. Însă mari cantităţi de cereale ucrainene destinate iniţial statelor terţe şi transportate prin aceste coridoare au rămas pe pieţele ţărilor central şi est-europene care trebuiau să fie doar rute de tranzit.
🇵🇱🇺🇦#Poland has agreed to unblock transit of Ukrainian grain, Yuliya Sviridenko, Deputy Prime Minister and Minister of Economy of #Ukraine, said.
The transit of Ukrainian goods will be unblocked on the night of April 20-21. pic.twitter.com/TKUZTGFSxl
— KyivPost (@KyivPost) April 18, 2023
Ucraina este unul dintre cele mai mari state exportatoare de cereale din lume,chiar dacă a avut porturile de la Marea Neagră blocate în mare parte din cauza invaziei ruse și le-a transportat până acum câteva zile, prin statele membre UE, precum Polonia și România.
Cu toate blocajele existente din punct de vedere logistic, aceste cantități uriașe de cereale ucrainene au ajuns în țările din Europa Centrală și au împins prețurile în scădere, punând presiune asupra sectoarelor agricole interne ale acestor țări.
În loc de… concluzie, aceleași soluții
În acest timp, prim-viceprim-ministrul ucrainean Iulia Sviridenko a asigurat că exportatorii ucraineni vor respecta acordul convenit cu Polonia asupra tranzitului cerealelor ucrainene. Vorbind la o conferinţă de presă comună la Varşovia cu oficialii polonezi, ea a mai spus că guvernul de la Kiev înţelege preocupările agricultorilor şi doreşte rezolvarea problemei.
Ca răspuns, ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a informat că s-a ajuns la un acord cu Ucraina asupra reluării tranzitului cerealelor ucrainene, transporturile urmând să fie sigilate la graniţă şi monitorizate pe tot parcursul lor pe teritoriul polonez, inclusiv prin GPS, relatează Agerpres. „Am reuşit să creăm mecanisme care vor asigura că nici măcar o tonă de cereale (ucrainene) nu va rămâne în Polonia”, a asigurat oficialul polonez, precizând că tranzitul cerealelor şi al celorlalte produse alimentare ucrainene va fi reluat.
Pentru a preveni de acum înainte astfel de situaţii, autoritățile de la Budapesta au anunţat că transporturile de cereale ucrainene vor fi sigilate la intrarea în ţară şi monitorizate.
*****
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
****
Sursa : https://google.com
***
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Această sinteză a fost realizată de către Daniel Mihai, redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate!
Discussion about this post