Comisarul UE pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, a declarat că a început numărătoarea inversă pentru un număr de nouăsprezece platforme online și motoare de căutare foarte mari, în sensul respectării depline a obligațiilor ce le revin prin Directiva privind serviciile digitale (Digital Services Act). Sunt vizate în special platformele care au peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar, printre care se numără Amazon, Bing, Facebook, Google, TikTok și Twitter. Termenul limită pentru a se conforma regulamentelor formulate de Comisia Europeană este 25 august 2023.
Comisia Europeană consideră că aceste platforme online și motoare de căutare au devenit relevante din punct de vedere sistemic și au responsabilități speciale de a face din Internet un spațiu sigur și de încredere. Platformele va trebui să prevină riscuri precum dezinformarea, interferența în alegeri, violența cibernetică împotriva femeilor sau prejudiciile aduse minorilor în mediul online. Platformele online foarte mari și motoarele de căutare vor fi obligate să-și adapteze sistemul de recomandări pentru a preveni amplificarea algoritmică a dezinformării.
Thierry Breton a prezentat cele patru mari obiective urmărite de DSA:
- Protecție mai bună, control sporit și o gamă de alegeri mai variată pentru utilizatori;
- Protecție mai mare pentru minori în interacțiunile din mediul online;
- Combaterea dezinformării;
- Mai multă transparență și responsabilitate
Aceste platforme mari vor trebui să nu mai afișeze reclame utilizatorilor pe baza datelor sensibile precum cele care vizează religia și opiniile politice. Conținutul generat de inteligență artificială, cum ar fi videoclipurile și fotografiile modificate, cunoscut sub numele de deepfakes, va trebui să fie etichetat.
Companiile vor trebui, de asemenea, să efectueze evaluări anuale ale riscurilor pe care platformele lor le prezintă pentru o serie de probleme precum sănătatea publică, siguranța copiilor și libertatea de exprimare. Li se va cere să-și stabilească măsurile pentru modul în care abordează astfel de riscuri. Prima evaluare va trebui finalizată pe data de 25 august 2023.
Aceste 19 platforme online și motoare de căutare foarte mari vor trebui să își reproiecteze complet sistemele pentru a asigura un nivel ridicat de confidențialitate, securitate și siguranță minorilor cu instrumente de verificare a vârstei și control parental”, a spus Breton.
Firmele externe își vor audita planurile. Echipa de aplicare a legii din cadrul Comisiei își va accesa datele și algoritmii pentru a verifica dacă promovează o serie de conținut dăunător, de exemplu, conținut care pune în pericol sănătatea publică sau în timpul alegerilor.
Amenzile pot ajunge până la 6% din cifra de afaceri anuală globală, iar cazurile foarte grave de încălcare ar putea duce la interdicții temporare pentru platforme.
Breton a spus că unul dintre primele teste pentru platformele mari din Europa vor fi alegerile din Slovacia din septembrie, din cauza preocupărilor legate de „războiul hibrid care are loc pe rețelele de socializare, în special în contextul războiului din Ucraina”.
Cine este Thierry Breton
Thierry Breton este comisarul european pentru piața internă, funcție pe care o deține de la data de 1 decembrie 2019. Înainte de aceasta, a fost directorul executiv al companiei franceze de tehnologie Atos din 2008 până în 2019. A fost și ministrul economiei, finanțelir și industriei pentru Franța din 2005 până în 2007, precum și directorul executiv al France Telecom din 2002 până în 2005 și al Thomson Multimedia din 1997 până în 2002. Înainte de aceasta, a fost director pentru strategie și dezvoltare, apoi director general al compania de calculatoare Bull din 1993 până în 1997. Experiența sa politică anterioară include și vicepreședinția Regiunii Poitou-Charentes în Franța din 1986 până în 1986 și a avut funcția de consilier al ministrului francez al Educației René Monory din 1986 până în 1988.
Thierry Breton a obținut o diplomă de master în inginerie electrică și informatică de la École Supérieure d’Electricité (Supélec, acum CentraleSupélec) în 1979 și ulterior a absolvit Institut des Hautes Etudes de Defense Nationale (IHEDN).
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto :https://google.com
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Sinteza acestei știri a fost realizată de către Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate!
Discussion about this post