Motto „N-am lăsat niciodată școala să-mi afecteze educatia.” Mark Twain
Conform ultimei estimări, populația de vârstă școlară (cuprinsă între 3 și 24 ani) a României va scădea în anul 2050 la 2,4 milioane de persoane, de 1,9 ori mai puțin decât în 2009, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).
Scăderea va fi mai mare pentru populația școlară feminină , 45%, decat pentru cea masculină, 43,8%. În următorii ani, populația cuprinsă într-o formă de învățământ va scădea treptat, mai accentuat în primii ani și apoi mai lent.
La toate grupele de vârstă de peste 15 ani, populația școlară feminină va continua sa fie mai bine reprezentata decât cea masculină, în anul 2050 numărul fetelor depășindu-l pe cel al băieților cu 26.400 persoane. Populația școlară se va reduce atât pe total cât și pe fiecare grupă de vârstă școlară, cu valorile cele mai mari pentru populația de 19-24 ani.
Cauzele acestei evoluții descendente sunt: natalitate în continuă descreștere , conjugată în special după 1989, cu creșterea abandonului școlar, mai evident la grupele de vârstă specifice învățământului liceal (15-18 ani).
Scăderea mult mai accentuată a natalității înregistrată după 1989, se resimte deja prin generațiile reduse numeric care au intrat în sistemul de învățământ în ciclul primar și gimnazial începând cu anul de învățământ 1997/1998. Dacă nivelul natalității va continua trendul actual, generațiile tinere care vor intra în următorii ani în cadrul populației școlare vor fi din ce în ce mai reduse numeric.
Populația școlară va scădea la toate tipurile de școli, cel mai mult la ciclul al doilea și, mai ales la cel superior. Până in 2030 scaderea va fi mai lenta. Dupa 2030, generațiile născute după 1989, tot mai puțin numeroase, potențiala populație de ”părinți” va determina, prin numărul tot mai redus de copii, îngustarea din ce în ce mai mult a populației școlare, susțin specialiștii INS.
Discussion about this post