Un caz real, șocant din anul 2015
Sistemul de învățământ din tara ea fost zguduit de un nou scandal, după foarte recentul incident de la Liceul Gheorghe Șincai.O învățătoare de la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca a fost înregistrată cu un reportofon în timp ce umilea un elev din clasa I (7 ani) în fața întregii clase.
Conducerea Consiliului Judeţean al Elevilor din Cluj a condamnat atitudinea învăţătoarei care a jignit şi umilit un şcolar de 7 ani şi a cerut ca aceasta să fie demisă. În schimb, prin hotarere de ministru, pe data de 3 aprilie 2015, ministrul Educaţiei a suspendat cadrul didactic.
„Am cerut Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) suspendarea învăţătoarei, iar din această dimineaţă nu a mai intrat la clasă. Ca ministru, profesor şi părinte, nu am considerat normal ca învăţătoarea să continue în acest fel”, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în această dimineaţă, potrivit Mediafax. ISJ Cluj a demarat o anchetă la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, după ce învăţătoarea Monica Chiorean a fost înregistrată cu un reportofon la ore în timp ce a strigat la un elev din clasa I şi l-a făcut nebun, tâmpit şi „jumătate de creier”.
Pe postul Realitatea TV în emisiunea domnului Rareș Bogdan intitulată “Jocuri de Putere” a fost difuzată o înregistrare terifiantă în care învăţătoarea îi spune unui copil de 7 ani: „Mă tu eşti nebun la cap, unde dracu ai văzut, de ce scrii zero, mă băiatule? Pune zero la rezultat. Mă tu eşti normal la cap? Mă tu eşti normal la cap, tu eşti întreg? Unde dracu ai văzut pus acolo? Tu nu eşti în stare să urmăreşti o dată cu noi? Mă tu eşti normal, mă băiatule (profesoara începe să ridice tonul)? Tu nu îţi poţi reveni la ritmul colegilor tăi? Du-te naibii în pregătitoare. Du-te în grădiniţă. Pleacă în pregătitoare! Incapabil să te concentrezi. Toţi sunt acolo (n.r. fac bine), dar el e pe nicăieri. A scris trei imbecilităţi pe prima coloană. Mă băiatule, tu eşti întreg? Unde îţi stă mă capul? Vino dracului la catedră să te păzesc ca pe un copil mic. Jumătate de creier ce eşti! Adu-ţi scaunul să fii supravegheat ca bebeluşii. Bebeluş!”.
Liderii elevilor au reclamat această nebunie materializată prin acțiunea defăimătoare a învățătoarei cât și prin limbajul agresiv folosit, asemenea cu un comportament trivial, în care ”sistemul educaţional românesc continuă să promoveze nonvalori”
Consiliul Judeţean al Elevilor Cluj a dat un comunicat prin care condamnă comportamentul învăţătoarei de la Liceul ”Sigismund Toduţă”, umilirile şi injuriile aduse de aceasta unui elev de-al său din clasa I. Liderii elevilor clujeni au cerut demiterea învăţătoarei şi i-au sfătuit pe părinţii elevului umilit să intenteze o plângere penală. ”Este inadmisibil ca învăţământul românesc să se confrunte cu nenumărate abuzuri asupra elevilor şi încălcări ale drepturilor acestora de către cadre didactice. Maltratarea elevului din înregistrare de către cadrul didactic Monica Chiorean reprezintă un exces de autoritate ce poate conduce la efecte grave asupra personalităţii şi formării elevului. Acest abuz dovedeşte faptul că elevii nu sunt consideraţi parteneri ai actului educaţional, ci sunt învăţaţi să se subordoneze, să se conformeze, să le fie frică de dascăli, de note şi de ceea ce nu ştiu. Aceşti elevi, învăţaţi să îşi umilească colegii, să se supună, se fie îngroziţi să îşi apere principiile sunt departe de a fi educaţi într-un spirit democratic sau cel puţin civilizat, ceea ce doveşte că sistemul educaţional românesc continuă să promoveze nonvalori şi să formeze generaţii de persoane care nu vor fi capabile să îşi exercite şi apere drepturile. În urma abuzului înfăptuit de doamna Monica Chiorean, Consiliul Judeţean an Elevilor Cluj solicită demiterea cadrului didactic. În acest sens, Consiliul Judeţean al Elevilor Cluj îi îndeamnă pe părinţii elevului vătămat să intenteze o plângere penală împotriva învăţătoarei Monica Chiorean, sub acuzarea de abuz în serviciu, şantaj şi hărţuire a minorului fără capacitate de exerciţiu”, se arată în comunicat.
Preşedintele elevilor clujeni, Vladian Muşat, a spus că astfel de cazuri nu trebuie să rămână sub tăcere: „Vom avea o întâlnire cu conducerea şcolii pentru a cere clarificări cu privire la acest caz. Totodată, încurajăm elevii şi părinţii să sesizeze toate cazurile asemănătoare de abuz din partea cadrelor didactice sau în cazuri în care elevilor nu le sunt respectate drepturile în mediul şcolar”. Azi, după întâlnirea de dimineaţă avută cu directorul Liceului de Muzică ”Sigismund Toduţă”, Vladian Muşat a declarat că după data de 10 aprilie i se vor comunica concluziile anchetei comisiei şi sancţiunea pe care o va primi învăţătoarea. Vladia Muşat a amintit ca s-a întâlnit comitetul de părinţi al acelei clase unde a fost umilit elevul de 7 ani şi că un alt copil s-a transferat de la liceul de muzică. ”Nu se poate accepta o asemenea atitudine. Desfacerea contractului de muncă al învăţătoarei ar fi o sancţiune normală”, afirmă preşedintele CJ al Elevilor Cluj.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a declanşat o anchetă la Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, după ce o învăţătoare a fost înregistrată la ore în timp ce i se adresa jignitor unui elev de şapte ani. Invăţătoarea riscă să rămână fără slujbă după acest incident care, potrivit părinţilor, nu este unul izolat.
Acest scandal a izbucnit în sistemul de educaţie clujean, după ce în presa locală au apărut înregistrări care arată că o învăţătoare de la Liceul de Muzică, Monica Chiorean, a jignit pe unul din elevii săi în vârstă doar şapte ani. Părinţii elevilor din clasa Monicăi Chiorean spun că acesta nu este un incident izolat, iar apoi au apărut şi alte înregistrări care arată că învăţătoarea i se adresa unei eleve cu calificativul de “hoaţă”. Învăţătoarea este acum anchetată de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Cluj. Ea riscă să fie dată afară. Reprezentanţii Consiliului judeţean al elevilor au cerut suspendarea ei. Mai mult, ei i-au sfătuit pe părinţii elevilor să depună şi o plângere penală împotriva învăţătoarei.
În opinia mea, pe lângă sancţiunea pe care o va da şcoala, părinţii au tot dreptul să depună şi plângere penală pentru abuz. Dacă aş fi fost în locul părinţilor, probabil că datorită instinctului aş fi mers şi în instanţă. Părinţii elevului jignit, care a fost transferat de câteva zile la o altă şcoală, a spus că nu ştiu încă dacă vor depune plângere penală.
În mod evident comportamentul învățătoarei încalcă mai multe legi dar și drepturi ale copilului consfințite de lege. În același timp încalcă codul deontologic al cadrului didactic și normele morale. Problema constă în faptul că acest gen de comportament este manifestarea explicită a unui model comportamental intern al învățătoarei respective și al “valorilor” morale ale ei. Din păcate, este evident că acest comportament al învățătoarei nu este doar în mediul școlar ci este internalizat, altfel spus așa se comportă ea de obicei. De aceea îi este foarte greu să accepte că greșește. În plus, acest comportament față de copii este larg răspândit în Romania la adulți.Este considerat „normal”, ba chiar „dezirabil” de o parte din părinți.
De ce? Pentru că foarte mulți adulți au fost „educați” exact așa de părinții lor în urmă cu ceva timp. „Tradiționala” bătaie , critica, cearta copilului și apelarea lui cu cuvinte jignitoare este ceva considerat „normal”, ba chiar „necesar” pentru educarea copilului…
Din nefericire oamenii preferă să nu vorbească despre aceste lucruri, ca și cum ar fi subiecte tabu, sau preferă să le ascundă sau, și mai rău, să le considere acceptabile sau chiar necesare. Copiii suferă enorm deoarece se simt în pericol și cel mai grav sunt traumatizați și terorizați. În plus, ei vor învăța aceste comportamente și sunt șanse mari să le ducă mai departe și să le aplice la rândul lor în societate și propriilor copii. Ei au șanse mari să devină adulți abuzatori, cu dispreț față de celălalt, prejudiucianți și agresivi.
Oare ce fel de viitor poate avea națiunea română dacă în prezent asa sunt formați copii nostri? Fenomenul violenței verbale și fizice la adolescenții de azi- atât de mediatizat- este un comportament învățat de la părinți și profesori, de la adulții din jur, încă din perioada celei mai fragede copilării.
Închei cu acea speranță că acest caz nu se va mai repeta! Totodată cred c-ar fi cazul (și ar cam trebui) să se facă tot ce este posibil pentru ca să nu se perpetueze asemenea comportamente abuzive, violente sau ofensatoare astfel încât să întrerupă lanțul acestei transmiteri între generații.
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto :https://google.com
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Acest material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate!
Discussion about this post