După două articole detaliate în care am prezentat informații foarte detaliate despre PFA și SRL, a venit vremea sa va oferim un articol comparativ între cele două forme juridice pe care un mic antreprenor aflat la început de drum le poate alege pentru a-și desfășura afacerea cu o reducere cât mai mare a cheltuielilor.
În cazul unui PFA trebuie să reținem că partea de contabilitate poate fi ținută de către proprietarul afacerii, astfel putându-se economisi sumele de bani pe care proprietarii unui SRL trebuie să le plătească prin externalizarea segmentului contabil din firmă.
O persoană fizică autorizată se poate folosi oricând de încasările pe care le obține, ceea ce nu e valabil pentru un SRL. Un PFA plătește la stat un impozit 10% din veniturile pe care le realizează, acestea fiind reprezentate de către diferența dintre venitul brut și cheltuielile deductibile.
În schimb, dacă un PFA nu are angajați, însă are venituri de peste 24960 lei (suma ce în anul 2019 reprezintă doisprezece salarii minime pe economie, acestea fiind etalonul), va plăti un procent de 25% către CAS și unul de 10% către CASS. Totodota, dacă acesta ajunge la 300000 lei venituri realizate, va trebui să intre în categoria firmelor plătitoare de TVA.
Detalii despre SRL
Un SRL presupune o parte contabilă mult mai complexă decât a unui PFA, motiv pentru care este obligatorie apelarea la serviciile unui contabil autorizat. Acesta nu e obligatoriu să fie angajat al firmei, putând să se apeleze la un contract de colaborare cu unul care realizează servicii contabile pentru mai multe firme.
Un SRL depune declarații fiscale în mod lunar sau trimestrial.
În timp ce o persoană fizică autorizată poate oricând să facă retrageri de capital din banii firmei, un SRL poate face astfel de operațiuni doar prin distribuire de dividende.Dacă sunt mai mulți acționari care beneficiază de aceste dividende, fiecare în parte va plăti impozit individual.
La fel ca un PFA, și un SRL care ajunge la o cifră de afaceri de 300000 lei e obligat să plătească TVA.
Orice SRL va plăti nu doar salariul net al angajatului, alături de contribuțiile sale la CAS (25%), CASS (10%) și de impozit (10%), dar și CAM (2,25%).
Concluzii
Ca o concluzie la cele prezentate în toate cele trei articole despre cele două forme juridice de a demarao afacere, un PFA este mai potrivit unui antreprenor freelancer deoarece, chiar dacă presupune costuri mai mari pe partea de impozitare, acesta poate avea oricând acces la banii pe care îi câștigă. Cu alte cuvinte, se poate spune că un PFA e potrivit pentru cel care dorește să devină propriul său angajat. Astfel, el poate beneficia de maximum de avantaje pe care le poate avea lucrând singur.
SRL-ul este mult mai potrivit antreprenorilor care doresc să aibă angajați și să plătească TVA. Un acționar poate câștiga bani din propria firmă devenind la rândul său angajat al proprie firme sau în urma dividendelor care se pot plăti anual sau semestrial.
Discussion about this post