În premieră, cercetătorii au putut confirma faptul că bacteriile îşi pot schimba forma pentru a evita să fie detectate de către antibiotice.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că rezistenţa la antiobiotice a bacteriilor reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări asupra sănătăţii la nivel global şi securităţii alimentare a zilelor noastre. De aceea, după cum explică cercetătorii, este importantă înţelegerea modului în care această rezistenţă se formează.
Un astfel de studiu asupra rezistenţei la antibiotice a fost efectuat la Universitatea Newcastle din Marea Britanie şi a reuşit, în premieră, să identifice mecanismele prin care bacteriile îşi schimbă forma pentru a nu fi detectate de către antibiotice, menționează Phys.
Studiul a folosit mostre preluate de la pacienţi în vârstă care sufereau de infecţii recurente la nivelul tractului urinar pentru a vedea modul în care bacteriile renunţă la peretele celular, acesta reprezentând ţinta multor grupe de antibiotice.
Dr. Katarzyna Mickiewicz, principala cercetătoare și realizatoare a studiului de la Universitatea Newscastle, spune că a constatat că bacteriile sunt apte atunci când sunt în contact cu antibioticele, să își schimbe forma, de la una regulată, asigurată de peretele celular, la o formă neregulată. Ea explică faptul că organismul recunoaște mai greu bacteriile care sunt în formă neregulată. Din acest motiv, nici organismul și nici antibioticele nu le vor ataca.
Mostrele folosite în acest studiu au fost obţinute de la pacienţi în vârstă, acest aspect dovedindu-se important în ceea ce priveşte surpinderea acestui fenomen. „În cazul unei persoane sănătoase, bacteriile care ar fi renunţat la peretele celular ar fi fost distruse. Dar, în cazul unei persoane în vârstă, după cum arată mostrele noastre, aceste bacterii pot supravieţui. Acestea îşi pot reforma pereţii celulari şi pacienţii se vor confrunta cu o nouă infecţie. Aceasta ar putea fi cauza infecţiilor recurente ale tractului urinar.
Discussion about this post