Persoanele care locuiesc în apropierea mării se bucură de o sănătate mintală mai bună, susţine un studiu recent.
Cercetătorii de la Universitatea Exeter din Marea Britanie au prezentat un studiu în care aduce toate informațiile importante despre beneficiile locuirii într-o localitate aflată lângă mare. În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au folosit datele colectate de la 26.000 de participanți la cercetare, potrivit publicației Medicalxpress.
Acest studiu a plecat de la statisticile care arată că aproximativ unul din şase adulţi din Marea Britanie suferă de o problemă de sănătate mintală, precum anxietatea sau depresia. De asemenea, aceste statistici arată că poate fi identificată o corelaţie între o situaţie economică precară şi aceste probleme de sănătate.
În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au folosit datele oferite de către Health Survey for England, programul britanic de monitorizare a stării de sănătate publică, pe care le-au pus în relaţie cu proximitatea reşedinţei de la malul mării, limita inferioară fiind de un kilometru şi cea superioară de 50 de kilometri.
Dr. Jo Garret, specialistul care a coordonat acest studiu spune că cercetările făcute de echipa sa scot în evidență în premieră faptul că oamenii care au gospodării mai sărace și care trăiesc aproape de coastă prezintă mai puţine simptome ale tulburărilor de sănătate mentală. În ceea ce priveşte sănătatea mentală, faptul că oamenii trăiesc la malul mării ar ajuta la echilibrarea balanţei între cei cu venituri mari şi mici.
Studiul condus de către dr. Jo Garret este primul de acest tip care analizează în detaliu beneficiile locuirii în proximitatea mării. Această ”sănătate albastră” este esențială pentru a face lobby în fața guvernelor pentru a proteja locurile respective, dar și pentru a încuraja oamenii să folosească mai mult spațiile din apropiera mării.
Cunoscându-se beneficiile pe care le are viața în apropierea mării, se pot creea planuri de sănătate publică pentru populație și să se crească accesul la astfel de spații. Evident că oficialitățile nu se vor grăbi să demareze astfel de programe, de aceea trebuie ca populația să fie informată și să fructifice cât poate de mult această informație pentru propria sănătate mentală.
Studiul care a dus la obținerea acestor informații a fost apărut sub formă de articol în publicația Healt and Place.
Discussion about this post