Președintele bulgar Rumen Radev a respins marți prin veto acordul privind achiziționarea de către Sofia a opt avioane de luptă F-16. Opoziția liderului de la Sofia față de acest contract nu poate decât să producă iritare la Washington, în condițiile în care producătorul Lockheed Martin riscă să piardă 1,2 miliarde de dolari.
Tocmai prețul extrem de ridicat al contractului este motivul pentru care acordul a stârnit atâtea controverse la Sofia, determinând-ul pe Rumen Radev să trimită înapoi Parlamentului textul privind acordul.
Modernizarea forțelor aeriene este considerată o chestiune de securitate națională în Bulgaria, iar contractul aflat în dezbatere ar reprezenta cea mai mare achiziție în domeniul apărării de la căderea comunismului.
Președintele Radev, fost comandant al forțelor aeriene, și-a motivat gestul prin aceea că Parlamentul a adoptat acest proiect în procedură accelerată, fără a acorda suficientă considerație implicațiilor financiare uriașe. Pentru aprobarea proiectului a fost nevoie de adoptarea unei legi privind creșterea deficitului bugetar pe anul în curs, americanii de la Lockheed Martin insistând pentru plata integrală a contractului în acest an, în ciuda faptului că avioanele de luptă ar urma să fie livrate abia în 2024.
„Din pricina procedurii accelerate, nu au fost clarificate o serie de aspecte cum ar fi prețul, garanția, termenul de livrare, penalizările și indemnizațiile”, a declarat liderul bulgar. Fiind vorba de un proiect de asemenea anvergură, cu implicații foarte serioase asupra resurselor financiare ale țării, președintele bulgar a subliniat că este nevoie de un larg consens național, de care Parlamentul nu s-a asigurat.
Chiar dacă președintele Radev nu a făcut referire la acest lucru în declarația oficială, la Sofia nu este un secret faptul că acesta ar fi preferat achiziționarea unor avioane de tip Gripen de la producătorul suedez Saab, care avea o ofertă mai atractivă.
Parlamentul de la Sofia poate trece peste opoziția președintelui printr-un vot simplu, iar, în cazul în care legea îi este retrimisă, Rumen Radev nu o mai poate respinge. În schimb, liderul bulgar o poate ataca la Curtea Constituțională, unde asemenea demersuri au fost încununate cu succes în mai multe ocazii.
Problemele privind contractul cu Bulgaria survin la câteva zile după ce o altă țară Nato, Turcia, a provocat indignare la Washington prin achiziționarea de sisteme de rachete S400 de la Moscova, iar în prezent se discută înzestrarea armatei turce cu avioane de luptă rusești SU-35.
Autor: Stela Spătaru
Discussion about this post