Instarz, un startup din Puerto Rico, plănuiește să lanseze un habitat lunar care se poate asambla și susține singur. Obiectivul de timp pentru acest proiect este sfârșitul anului viitor, iar compania încă strânge bani pentru a dezvolta prototipul.
Practic, habitatul va permite oamenilor să „campeze” pe Lună, protejați de atmosfera inospitalieră de pe singurul satelit natural al Pământului. De asemenea, habitatul va folosi surse de energie regenerabilă pentru a funcționa și nu va fi nevoie de provizii externe. În ceea ce privește capacitatea, unitatea spațială va fi proiectată pentru a susține maximum 8 astronauți, pentru o perioadă de 1 an. Sună ambițios, nu? Dar cât ar putea costa? Chiar mai mult decât un apartament în Cluj.
Compania se așteaptă ca partea de cercetare și dezvoltare să nu depășească 1 miliard de dolari. În aceste moment, Instarz încă este în faza de dezvoltare a prototipului. Ambii fondatori ai companiei locuiesc în Puerto Rico, iar aceștia doresc să realizeze totul din această țară. Motivul? Costuri de operare mult mai mici decât în, să zicem, Statele Unite ale Americii, dar și un sistem de taxe avantajos și stimulant, în special în aceste stagii incipiente ale proiectului.
În final, care este scopul acestui habitat? Ne spun chiar membrii fondatori ai companiei. Conform blogului oficial Instarz, pe Lună se regăsesc numeroase resurse naturale care ar fi de mare folos umanității. Cercetătorii trimiși pe astrul ceresc ar putea extrage apă subterană pentru consum și folosință umană, dar și alte descoperiri pe care le-ar putea face la fața locului. Mai mult decât atât, portoricanii au ambiții și mai mari: ca în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat, să contribuie la colonizarea planetei Marte.
Deși este încă în fază teoretică, proiectul portoricanilor este, cu siguranță, extrem de interesant de urmărit și poate fi un nou pas spectaculos în cursa neîncetată pentru cucerirea spațiului cosmic.
Discussion about this post