Topirea ghețarilor de la Polul Nord a devenit un motiv de îngrijorare pentru toți cercetătorii care se ocupă de schimbările climatice. Timpul trece, temperaturile cresc, iar stratul de gheață din „creștetul Pământului” se subțiază cu fiecare an. Acest lucru ar putea avea efecte devastatoare, cel mai grav fiind creșterea nivelului mării. Însă, un grup de cercetători din Germania pare să fi găsit o soluție la această problemă.
Aparent, un studiu recent efectuat arată că deversarea câtorva miliarde de tone de zăpadă produsă artificial deasupra stratului de gheață din Antarctica de Vest ar putea opri topirea și prăbușirea acesteia în ocean. Un efort de asemenea anvergură ar fi capabil să oprească o creștere previzionată de 3 metri a nivelului oceanului, care, altfel, ar inunda majoritatea orașelor de coastă din toată lumea.
Detaliile au fost explicate chiar de autorul studiului, Johannes Feldman, cercetător în cadrul Institutului pentru Cercetarea Impactului Climei, din Potsdam, Germania. „Zăpada poate, într-adevăr, împinge stratul de gheață înapoi către un regim stabil și poate ameliora instabilitatea acestuia”. Desigur, întregul proces nu este simplu de realizat, nici ca execuție, nici ca timp.
În practică, ar fi nevoie de pomparea apei de mare afară din ocean și „înzăpezirea” acesteia pe stratul de gheață, cu o rată de câteva sute de miliarde de tone pe an, de-a lungul mai multor decenii.
Este un lucru bine știut că Antarctica de Vest este „kilometrul zero” în ceea ce privește creșterea nivelului mării la nivel global și remodelarea granițelor din întreaga lume. O eventuală prăbușire a ghețarilor din regiune s-ar putea întâmpla chiar și dacă lumea respectă obiectivele Acordului de la Paris, al cărui scop este de a stopa sau măcar încetini creșterea temperaturilor.
Cantitatea de zăpadă estimată pentru a stabiliza ghețarii este una astronomică: peste 7 trilioane de tone de zăpadă. Asta în condițiile în care stratul de gheață din Antarctica se topește de șase ori mai rapid decât în urmă cu 40 de ani.
Discussion about this post