Părinții cu bebeluși știu cât de frustrant este să îți plângă copilul în brațe și să nu știi de ce. Sunt momente când ai da orice să știi ce se află în căpșorul lui și să îl faci să se simtă mai bine. Ei bine, știința pare să aibă din nou soluția. Un dispozitiv bazat pe inteligență artificială ar putea spune părinților dacă bebelușul lor plânge de foame, de durere sau pentru că vrea să fie schimbat.
Echipa care s-a ocupat cu dezvoltarea proiectului spune că noul sistem este capabil să diferențieze, cu acuratețe, dacă plânsul este din cauza foamei, a dorinței de contact sau a unor dureri cauzate de diverse afecțiuni.
Mulți părinți sunt capabili să interpreteze ei înșiși plânsul bebelușului, chiar dacă uneori interpretarea corectă necesită și câteva greșite până la dezlegarea misterului. Asta deoarece plânsul copilului, în diverse situații, deține caracteristici comune pe care părinții le recunosc.
Identificarea tiparelor ascunse în plânsetele bebelușilor s-a dovedit foarte dificilă pentru oamenii de știință. De aceea au apelat la inteligența artificială, care se pare că le-a oferit răspunsurile căutate.
Sistemul nou dezvoltat se bazează pe algoritmi automatizați de recunoaștere a vorbirii pentru a detecta diversele aspecte ale plânsetului unui bebeluș. Acesta folosește un proces numit senzorialitate compresată, prin care reconstruiește semnale bazate pe date incomplete.
Conform cercetătorilor, ca și în cazul limbajelor normale, există numeroase informații despre sănătate în diversele sunete ale plânsului.
Diferențele dintre semnalele sonore transportă informațiile și reprezintă tipare ale plânsului. Pentru a recunoaște și folosi aceste informații, ele trebuie extrase și apoi analizate.
Pe lângă liniștea pe care o va oferi părinților, echipa de cercetători speră ca această descoperire să fie de ajutor și medicilor și specialiștilor din sănătate, scopurile finale fiind bebeluși mai sănătoși și mai puțină presiune pe părinți.
Descoperirile au fost publicate de către Institutul Inginerilor din Electrică și Electronică, dar și de Asociația de Automatizare din China.
Discussion about this post