Oamenii de știință de la NASA au anunțat descoperirea unei noi exoplanete, despre care afirmă că este foarte promițătoare în ceea ce privește căutarea unor dovezi privind existența vieții extraterestre.
Denumită LTT 1445Ab, planeta se află la doar 22,5 ani-lumină de Pământ. Ceea ce este cel mai fascinant este că planeta se află într-un sistem cu trei sori, ce răsar rând pe rând atunci când se face ziuă. Cu toate acestea, planeta se rotește doar în jurul soarelui principal, o rotație completă durând cinci zile.
Ceilalți doi sori, din categoria piticelor roșii, urmăresc mișcarea planetei ca o pereche de ochi pe cer, după cum s-au exprimat foarte plastic experții NASA, citați de „New Scientist”.
Potrivit primelor observații, LTT 1445Ab este cu aproximativ o treime mai mare ca planeta noastră, însă temperatura la suprafața sa este de circa 160 grade Celsius.
Savanții își concentrează atenția asupra gazelor din atmosfera exoplanetei, în speranța că acestea ar putea indica existența unor forme de viață.
Chiar dacă, la prima vedere, condițiile de pe această planetă aflată în afara sistemului nostru solar, nu par propice vieții, experții americani afirmă că la momentul în care viața apărea pe Pământ în urmă cu miliarde de ani, condițiile erau și mai dure din pricina nivelului extrem de ridicat de radiații ultraviolete.
Programul NASA de localizare de exoplanete nu are ca principal scop depistarea unor semne de viață extraterestră, ci mai degrabă descoperirea unor planete suficient de asemănătoare Pământului pentru a putea fi colonizate.
În acest context, merită reamintit avertismentul lansat de celebrul fizician Stephen Hawking în 2017, cu puțin înainte de a muri.
În următorii 100 de ani, este imperios necesar să colonizăm planeta Marte și alte planete. Dacă nu o vom face, spunea Hawking, „omenirea riscă să piară din cauza schimbărilor climatice, a unor epidemii sau a altor tipuri de catastrofe pe care am fi în stare să le dezlănțuim.”
Discussion about this post