Timp de ani de zile, dacă nu decenii, profesiile juridice au fost socotite ca fiind printre cele mai adăpost de pierderea obiectului muncii pe măsură ce tehnologia avansează. E adevărat, până și astăzi, abilitățile de comunicare, empatia și retorica sunt încă bine cotate și chiar sunt văzute drept cele mai importante abilități ale omului din viitor. Cu toate acestea, o mare parte din munca avocaților profesioniști care câștigă bine se bazează pe contracte. Contracte importante, contracte care implică mulți bani.
Dacă ar fi să adaptăm puțin principiul lui Pareto la acest caz, am putea spune că cele mai valoroase contracte sunt cele în care se vorbește de cei mai mulți bani, în cel mai scurt timp.
În timp ce în România, mulți avocați și consilieri juridici, probabil și noii paralegals își pierd zile sau săptămâni analizând cu minuțiozitate contracte, subiecți ai inevitabilelor erori umane, puțini știu că o companie ca Evisort, cu birouri în Boston și Silicon Valley, le-ar putea oferi soluții prin care să detecteze ușor anumiți termeni-cheie, să clasifice și să urmărească evoluția documentației, să monitorizeze și să producă rapoarte fără mai eforturi, ba chiar să integreze informațiile într-un circuit mai amplu.
Discutând cu foștii mei colegi, am ajuns la concluzia că un soft sau un sistem îi poate ușura viața atât de mult oricărui antreprenor încât, oricât de mult s-ar strădui să învețe și să înțeleagă cum poate face unul de la 0, nu rămâne decât cu un plus de cunoștințe, ajungând tot la softul sau sistemul mai performant, care îl poate propulsa într-o foarte scurtă perioadă de timp.
Evisort, dezvoltat de oameni de știință de la MIT și cercetători în domenii juridice de la Harvard, revoluționează deja lumea avocaților. Se pune deci problema dacă nivelul scăzut al cercetării din țara noastră și munca asiduă și puțin răsplătită aici a atâtor pasionați de științe și IT, precum și chiar de profesii umaniste nu ne aduce pierderi uriașe, greu de cuantificat, în anul de grație 2019, pierderi care vor cauza o inegalitate feroce. Modul în care îi răsplătim pe cei care ar putea aduce rezultate extraordinare în lumea noastră de zi cu zi s-ar putea dovedi fatal în viitor. IT-iștii lucrează pentru străini, medicii cei mai bine pregătiți pleacă în străinătate și oricine are vreo apetență pentru cercetare trebuie să se scufunde în compromis, dacă nu cumva reușește printr-un start-up mediatizat. În acest timp, tehnologia potențează exponențial celelalte economii, în care cercetarea este răsplătită, în care tinerii, deși provenind din licee în care au fost bine pregătiți, nu trebuie să își dea pasiunea la o parte, ba chiar să uite ce au învățat, ci pot fi încurajați continuu să inoveze și să creeze.
Discussion about this post