În timp ce Elon Musk susţine inovaţia în domeniul protezelor implantabile care oferă interfaţă directă creier-maşină, Facebook optează pentru o abordare mai puţin invazivă, constând în citirea gândurilor prin interpretarea undelor cerebrale.
Oficial, cercetările desfăşurate la University din California – San Francisco şi finanţate prin divizia Facebook Reality Labs vizează dezvoltarea unui sistem care poate interpreta undele cerebrale, transpunând în formă text gândurile subiectului observat, chiar dacă acestea nu sunt rostite pe gură.
În cadrul experimentelor, cercetătorii au folosit sisteme de inteligenţă artificială pentru a încerca clasificarea undelor cerebrale şi potrivirea acestora cu anumite cuvinte sau fraze. Au fost monitorizaţi îndeosebi centrii vorbirii, folosind reţele de senzori implantaţi la suprafaţa creierului.
Demonstrat la stadiu experimental, sistemul oferă deja rezultate promiţătoare, oferind o soluţie persoanelor cu deficienţe locomotorii majore, care nu pot comunica prin alte mijloace. Totuşi, până la a înlocui tastatura calculatorului cu un adaptor uşor de purtat, care transpune gândurile direct în fraze complet formate mai este cale lungă. Acurateţea iniţială pentru conversaţii simple, în care folosit un repertoriu de 24 fraze deja studiate, este de 61%-76%.
În schimb, ţelul Facebook este dezvoltarea unui sistem capabil să transpună în text cel puţin 100 de cuvinte pe minut, sub formă de propoziţii în limbaj natural fără un tipar anume stabilit. Totul folosind un dispozitiv neintrusiv, purtat la nivelul capului.
În primă fază, şi o funcţionalitate relativ limitată ar fi deosebit de utilă. Spre exemplu, pentru interacţiuni simple la folosirea căştilor VR, cum ar fi navigarea listelor de meniuri şi activarea anumitor funcţii definite folosind cuvinte cheie, care sunt sau nu rostite pe gură.
Și mai e ceva, oamenii de știință de la Universitatea din Washington au publicat un studiu în care examinează fezabilitatea unei interfețe creier-la-creier, care permite oamenilor să comunice prin unde cerebrale și un computer special creat pentru asta. Cercetătorii au testat sistemul printr-un joc cu întrebări. Acesta presupune ca o persoană să pună o întrebare alteia, fără ca aceasta din urmă să ofere un răspuns precis. Ar trebui doar să se concentreze asupra potențialului răspuns, care putea fi „da” sau „nu”.
Apoi, undele cerebrale înregistrate au fost transmise către primul participant prin intermediul unui dispozitiv metalic așezat pe cap. Dispozitivul stimulează cortexul vizual, astfel încât participantul să vadă o lumină, în cazul în care răspunsul este „da”. Acesta e cel mai complex și îndrăzneț experiment de tipul creier-la-creier făcut în ultima vreme pe oameni, potrivit autoarei Andrea Stocco, profesor-asistent de psihologie și cercetător la aceeași universitate
Discussion about this post