Universitatea din Tokyo a anunțat demararea unui proiect de cultivare a celulelor umane pe șoareci și șobolani. Experimentele se înscriu în cadrul cercetărilor pe celulele stem și au ca scop producerea de organe umane pentru transplant.
Până anul acesta, legislația niponă nu permitea cultivarea de celule umane în laborator decât în limita a 14 zile de dezvoltare, însă normele au fost revizuite în luna martie, permițând continuarea experimentelor până la obținerea unor organe umane, relatează cotidianul „The Independent”.
În mod concret, experimentul constă din injectarea de celule stem umane în embrioni de șoareci sau șobolani modificați genetic astfel încât să nu-și poată dezvolta un pancreas propriu. Cercetătorii speră că embrionul-hibrid va utiliza celulele stem pentru a crea un pancreas. Embrionii hibrizi ar urma să fie implantați și duși la termen de animale-surogat.
Anunțul a stârnit vii polemici în Japonia, cercetătorii fiind acuzați că se joacă efectiv de-a Dumnezeu. Cea mai mare temere o reprezintă posibilitatea ca oamenii de știință să meargă mai departe de scopul declarat al experimentelor și să permită dezvoltarea unor creaturi hibride, parte om, parte animal.
Pentru a liniști opinia publică, geneticianul Hiromitsu Nakauchi, conducătorul acestui controversat proiect, a dat asigurări că nu se vor grăbi și vor mai trece ani buni până vor proceda la crearea efectivă de organe pentru transplant.
Profesorul Nakauchi visează de mai bine de zece ani la crearea de organe pentru transplant și, până să obțină relaxarea legislației nipone, a încercat șă-și mute activitatea în alte țări care i-ar fi oferit condițiile necesare pentru demararea proiectului său. Până la ora actuală, s-au mai produs embrioni-hibrizi în laborator, însă aceștia nu au fost duși la termen. Cel puțin nu în mod oficial.
O mare necunoscută o reprezintă comportamentul celulelor stem odată injectate în embrionul animal. Proiectul nipon vizează în mod concret crearea unui pancreas compatibil cu omul, dar există posibilitatea ca unele celule stem să migreze, inclusiv în creierul animalului, care ar putea căpăta caracteristici umane. Profesorul Nakauchi a asigurat că, în cazul în care se va dovedi că în creierul hibridului sunt peste 30% celule umane, experimentul va fi suspendat, iar creatura distrusă.
Discussion about this post