Superbacterii mortale, rezistente la antibiotice, se răspândesc rapid în spitalele din Europa, potrivit unui studiu publicat în Nature Microbiology Journal.
În 2007, bacteria Klebsiella pneumoniae ar fi omorât un număr de 341 de persoane în Europa, dar numărul acestora ar fi crescut până la 2000 de persoane în 2015. Majoritatea infecțiilor din Europa ar fi transmise, conform studiului, în interiorul spitalelor.
Numai în Marea Britanie, superbacteria ar fi fost descoperită în 15 spitale, inclusiv în Londra, Cornwall, Scoția și Midlands.
Bacteria ar prolifera în intestinele omului, unde este inofensivă, dar, dacă se răspândește în sânge sau în sistemul respirator, poate cauza infecții care sunt aproape imposibil de tratat, scrie Telegraph.co.uk. Copiii mici, bătrânii și cei cu imunitatea compromisă au riscul cel mai ridicat de a se îmbolnăvi. Mai mult, această bacterie poate cauza pneumonie sau meningită.
Klebsiella pneumoniae este socotită extrem de rezistentă la medicamente, asta deoarece anumite tulpini nu pot fi vindecate prin antibiotice carbapeneme, care sunt ultima linie de apărare în tratarea infecțiilor bacteriene.
„Cel mai alarmant este că această bacterie este deja rezistentă la unul dintre antibioticele cheie de ultimă linie”, a declarat pentru BBC News Sophia David, de la Institutul Sanger.
Este vorba de unul dintre cei mai importanți 12 patogeni rezistenți la antibiotice listați de Organizația Mondială a Sănătății ca punând în pericol semnificativ sănătatea oamenilor. OMS mai spune că noi antibiotice pentru a trata infecțiile trebuie obținute de urgență, rezistența la medicamente fiind una dintre amenințările de top cu care se confruntă lumea anul acesta.
Precizarea care se face este aceea că alte microorganisme ar putea deveni, de asemenea, rezistente la antibiotice, din cauza modului în care se înmulțesc acestea.
Studiul de care vorbim este cel mai amplu studiu despre rezistența la carbapeneme a K. pneumoniae, incluzând spitale din Irlanda și până în Israel.
Alături de combaterea tulpinilor rezistente și analiza plasmidelor, informație genetică care se transmite prin sex bacterial, recomandarea oamenilor de știință este o igienă exemplară în spitale.
Discussion about this post