„Să nu crezi ce-ți spun acum!”. Refrenul acesta din Să nu crezi nimic, piesă a trupei Iris, ne mai sună câteodată în minte nouă, celor care lucrăm sau am lucrat în presă. Nu că printre noi nu ar fi și din aceia care scriu orice pentru bani sau care au pur și simplu rele intenții, dar uneori, chiar și cei care nu le avem ne putem da seama că am scris, cu o zi înainte, o prostie, am trunchiat fără o voie o informație sau pur și simplu nu am avut timp să aflăm un detaliu.
Aspectul pe care l-am evocat mai sus mă duce cu gândul la ceva ce ar trebui încurajat în școlile din România, un lucru căruia i se acordă prea puțină atenție chiar și în zilele noastre: spiritul critic. Mă refer aici la cel constructiv și nu la cel hăbăuc și distructiv într-un mod gratuit. Obiceiul de a apela la diverse surse de informație înainte de a acționa ar trebui să fie ceva adânc înrădăcinat într-o cultură a secolului XXI și chiar este în multe dintre școlile occidentale. Desigur că, pe măsură ce avansăm în vârstă sau aprofundăm un subiect, părerile ni se vor schimba oricum, dar nu ar trebui să pornim cu handicapul de a crede fără a cerceta.
Veți spune că Crede și nu cerceta! e un îndemn creștin, ba e chiar chintesența creștinismului. Și sigur că nu e neapărat rău să ai anumite crezuri în ceva înălțător sau edificator. Asta nu mă oprește să îmi spun de cel puțin zece ori pe zi că sunt o idioată și trebuia să fiu mai atentă, să mă gândesc mai bine, să întreb mai mulți oameni sau să am, of, să am odată discernământ!
În epoca Internetului, este necesar, mai mult ca oricând, să dezvoltăm spiritul critic al tinerilor. Ar trebui ca ei să știe, fără să le spunem de o mie de ori, că a se urca singuri în mașină cu un necunoscut nu e ceva ce ar trebui să facă fără a cugeta, că a crede orbește în ceea ce le spune cineva nu e o soluție și, în general, că, fără neapărat a se poticni în orice și a renunța la stima de sine, fără a-și paraliza deciziile și acțiunile, fără a respinge un om din start, trebuie să abordeze o problemă din mai multe puncte de vedere și să-și pună mai multe întrebări.
Discussion about this post