Pasionații de science-fiction cunosc desigur cele trei legi ale roboticii formulate de faimosul scriitor Isaac Asimov. Roboții imaginați de el urmau să fie în slujba umanității și totuși suntem la un pas de a ne vedea locurile de muncă furate de aceștia. În timpul vieții noastre sau, cel târziu, a copiilor noștri.
Nu-i vedem încă pe stradă în România, dar în SUA s-au inventat deja roboții agenți de pază, mici mașinării vag umanoide echipate cu senzori și camere de luat vederi, care patrulează non-stop, căci roboțeii nu obosesc niciodată. Nu vor nici pauză de prânz, nici nu se plâng că salariul e prea mic.
Cum vi se pare curierul din imaginea de mai sus, care a fost testat de compania Ford? Circulă într-o mașină fără șofer și poate livra de la pizza la produsele comandate online. Gigantul Amazon anunța recent un program de „recalificare” a angajaților săi, în perspectiva înlocuirii a mii de oameni cu roboți care să alerge 24 de ore din 24 prin depozitele uriașe, fără să se mai plângă de condițiile epuizante de muncă, așa cum au făcut în repetate rânduri salariații companiei.
În zece ani, tot procesul va fi automatizat, un roboțel găsește produsul, altul îl ambalează și îl predă omului de tinichea de la Ford care va sosi cu el la ușă.
Sună fascinant, de ce să nu recunoaștem, problema este ce se va întâmpla cu oamenii ale căror slujbe au fost luate de roboți? Conform lui Asimov, roboții nu au voie prin definiție ca prin acțiunile lor să facă rău oamenilor. Credeți că robotul curier se va gândi la asta atunci când va trece cu mașina de livrare pe lângă fostul angajat, ajuns cerșetor? Cu siguranță că nu, roboții pe care îi construim de zor nu au creierul pozitronic imaginat de scriitor și nu știu de legile sale.
Aceasta este direcția în care merge omenirea, o spunea și Bill Gates de curând. Și atrăgea atenția asupra problemei reconversiei profesionale, pe care, deocamdată, nimeni nu o ia în serios.
Ne putem imagina un viitor deloc îndepărtat în care armatele de șomeri se vor răscula, dar nu le va folosi la nimic. Toate marile puteri lucrează deja la soldații-viitorului, și ei robotizați. Nici ei nu vor cunoaște legile roboticii și nu vor avea nicio milă dacă vor fi trimiși să-i potolească pe revoluționari.
Bietul Asimov nu s-a gândit la toate astea!
Discussion about this post