Mult mai puțin celebru decât templul păgân de la Stonehenge din Anglia, dar cu mult mai vechi, situl arheologic Karahundj de lângă orașul armean Sisian le dă de ani de zile bătăi de cap oamenilor de știință, prinși într-o aprigă dispută pe tema semnificației acestui loc. Unii sunt de părere că este vorba de cel mai vechi observator astronomic cunoscut, în timp ce tabăra adversă susține că este o simplă așezare preistorică.
În urmă cu câteva zile, savanții au ajuns la un acord de colaborare sperând să poată desluși împreună misterul. Situl este alcătuit din 223 de pietre, unele având până la trei metri înălțime, dispuse într-un model complex pe o suprafață de șapte hectare. Unele dintre pietre prezintă găuri șlefuite cu migală, care scot niște sunete ciudate atunci când bate vântul, de unde și numele de „pietre vorbitoare”.
Potrivit specialiștilor, ansamblul are o vechime de peste 7500 de ani și este cel mai vechi observator astronomic cunoscut din lume. Teoria a fost lansată de fizicianul Paris Herouni, potrivit căruia unele dintre pietre au fost dispuse astfel încât să se alinieze cu poziția Soarelui și a Lunii în diferite momente ale anului. Alte pietre sunt așezate astfel încât să se alinieze cu Deneb, cea mai luminoasă stea din constelația Lebăda. Potrivit acestei teorii, găurile din pietre erau utilizate pentru studierea cerului, fiind vorba de un fel de telescop preistoric.
De cealaltă parte, alți arheologi susțin că pietrele rămase în picioare formau zidul exterior al unei cetăți, iar o parte dintre ele susțineau porțiuni de acoperiș, care s-a prăbușit între timp.
Chiar și așa, situl are o valoare excepțională, dată fiind vechimea ansamblului. Comparativ, templul de la Stonehenge are o vechime de 5000 de ani, în timp ce marea piramidă de la Gizeh, din Egipt, a fost construită acum 4500 de ani.
Nu departe de acest sit, într-o peșteră locuită mult timp de populații primitive a fost descoperit cel mai vechi pantof din istorie și, nu departe, s-a găsit cea mai veche instalație de producere a vinului.
Discussion about this post