E incredibil să te gândești că acum cinci-șase ani, conceptul de binge-watching nu exista. Astăzi, întrebarea
„ce-ai mai binge-uit?” a devenit la fel de comună în cercurile sociale ca „unde ai ieșit aseară?” sau „ce faci?”.
Oficial, binge-watching se referă la a vedea mai mult de două-trei episoade dintr-un serial într-o singură tură. Și fie că e vorba de cel mai nou sezon din Stranger Things sau de ultimele episoade de la Game of Thrones, cu toții am binge-uit ceva în ultimele luni.
De ce?
Răspunsul cel mai simplu și cel mai evident e că vizionarea unui serial care ne place face creierul să elibereze dopamină, și ne face să ne simțim mai bine despre noi înșine. La fel ca mersul la mall săptămânal sau mâncatul de McNuggets, ne face plăcere să consumăm excesiv, pentru că ne creează impresia că facem ceva util.
Nu poți spune că n-am făcut nimic marți. Am mâncat cincisprezece bucăți de pui – e o reușită. Am văzut șapte episoade din Breaking Bad. Mi-am cumpărat trei tricouri noi. Am făcut ceva.
Și adevărul e că trăim într-o lume în care nu prea știm să facem multe. Dar știm să consumăm, așa că ne mulțumim și noi cu ce putem.
Deci, binge-uim seriale pentru că ne face să ne simțim bine. Și pentru că putem. Cu apariția Netflix-ului și a altor servicii de streaming, avem acces nelimitat la filme și seriale și asta ne face să ignorăm limita de odinioară.
Până acum câțiva ani, serialele erau difuzate de canalul respectiv un episod pe săptămână și cam aia era. Nu te întreba nimeni dacă în loc de un episod, ai vrea să vezi trei, și erai forțat să rămâi să vezi și următorul serial, dacă țineai neapărat sau să limitezi timpul petrecut în fața televizorului.
Acum, nu.
Binge-ul a devenit rapid cea mai nouă și cea mai populară dependență a maselor. El oferă un refugiu excelent, pentru orice problemă – de la o zi cu adevărat grea, până la problemele închipuite, nu ne oprește nimeni să zicem că gata, ne-am săturat și să vedem trei sezoane din Friends.
Conform unor studii realizate chiar de Netflix, un alt motiv interesant pentru care oamenii se uită obsesiv la un serial este că în epoca asta a comunicării scurte și eficiente, noi totuși simțim nevoia de a urmării o poveste mai lungă. Ne place să vedem cum evoluează un personaj sau o situație. Astăzi, suntem forțați să ne mulțumim cu porții mici. Câteva mesaje scurte și lipsite de substanță cu prietenii, socializarea de 140 de caractere de pe Twitter, o imagine ne-explicată pe Instagram.
În realitate, suntem flămânzi, ne dorim cu disperare o poveste bună și complexă, care nu se poate rezuma în 140 de caractere. Și poate de-aia binge-uim.
Poate tot ce vrem e să ne spună cineva o poveste.
Discussion about this post