Suntem învățați de mici să fim altruiști, să lucrăm împreună și să ne ajutăm reciproc. Creștem cu principiul că eu te ajut pe tine, tu mă ajuți pe mine. Chiar dacă de multe ori, nu-i așa. De multe ori, te ajut eu pe tine și atât. Cumva, undeva, tu ai uitat să mă ajuți pe mine. Nu m-ai ascultat când aș fi avut nevoie, deși eu mereu am fost acolo.
Cu toții ne-am lovit de o astfel de situație, de o relație în care ne dădeam seama că noi dăm mai mult decât cealaltă persoană. Și am avut o alegere, în momentul ăla – rămânem în relația respectivă și acceptăm mai puțin decât merităm sau plecăm. Și de cele mai multe ori, rămânem.
Nimeni nu vrea să fie cel care strică ceva, care rupe o relație. Sună egoist – nu m-ai susținut și tu pe mine, așa c-am plecat. Și este, dar iată că uneori, e mai bine să fii egoist.
1. Oamenii egoiști sunt niște parteneri mai buni
Se spune că dragostea nu e egoistă și așa și e. Totuși, cazurile în care doi oameni altruiști se îndrăgostesc sunt rare. De-obicei, unul dintre voi dă și celălalt primește. Și doar dorințele și nevoile unuia sunt importante. Nu e bine.
Dacă tu nu dai prioritate propriilor nevoi și dorințe, s-ar putea ca nici partenerul să n-o facă. Dacă pentru tine nu e important, de ce ar fi pentru mine?
O astfel de purtare duce la probleme în relație. De multe ori, cel altruist ajunge să depindă de partener pentru validare și satisfacție emoțională și asta devine o relație toxică. Într-o relație sănătoasă, ambii parteneri sunt satisfăcuți și la fel de importanți.
2. Egoiștii sunt mai fericiți
Un om egoist își ia în serios dorințele și ambițiile în viață. El își atinge scopurile și e, prin urmare, și mai fericit. Tu ai vrea să stai să lucrezi în seara asta, pentru că e important pentru tine, dar iubitul te acuză că nu petreci timp cu el și te pune să alegi. Poți să alegi să lași la o parte dorința de a excela profesional sau să te cerți cu iubitul.
Alege cearta. Un partener care chiar ține la tine nu te-ar pune să alegi și în plus, dacă renunți la un vis pentru el, vei ajunge să i-o reproșezi, și asta te va face și mai nefericită.
3. Egoiștii știu să spună „nu”
Mulți nu avem puterea de a refuza. Nu vrem să mergem la un film, sau să ne însoțim prietenii la o petrecere plictisitoare, dar o facem oricum, pentru că ne-a fost rușine să le spunem „nu”. Ne-am temut că ei ne vor judeca și nu vor mai fi prietenii noștri.
E bine să spui nu, să nu te pui singur în situații care nu-ți fac plăcere. Din nou, asta duce la nemulțumiri mult mai mari în viață care ajung să ne saboteze toate relațiile.
Bineînțeles, e fundamental să găsești un echilibru. Prea mult egoism și ajungi să te gândești numai la tine și să fii tu acela care ii rănește pe alții. Trebuie să înveți a spune și nu și da, în egală măsură.
Fii destul de egoist încât să ai curaj și încredere în tine, și știi ce e important.
Nu fii atât de egoist încât să-i faci unui alt om rău.
Discussion about this post