În epoca asta dominată de tehnologie, auzim din ce în ce mai mulți părinți care se plâng că nu mai citesc copiii și că nu știu ce să le facă să le inspire o pasiune pentru cărți. Eu una n-am crezut niciodată în scuza mie nu-mi place să citesc. Sunt de părere că nu există așa ceva, ci doar că n-ai găsit cartea potrivită.
Ne mirăm de ce nu vor copiii să citească. Dar tot noi îi hăituim cu lista de lecturi obligatorii sau, dacă nu, cu cărțile care ne plăceau nouă când eram mici. Nu merge așa. Adevărul e că, Sadoveanu n-o să-i intereseze, nici cartea ta favorită din copilărie.
E copilul tău, nu o versiune în miniatură și, prin urmare, are propriile pasiuni și interese. Cel mai bun lucru pe care-l poți face tu, ca părinte, pentru copilul tău e să-l lași să-și urmeze propria cale. În materie de lecturi, dar și în viață.
Acestea fiind spuse, iată cinci autori pe care să-i citești cu cel mic și care ar putea să-i trezească pasiunea pentru lectură.
1. Roald Dahl
Uriașul Cel Prietenos. Nu, nu cartea, vorbeam de autor. Uriașul Cel Prietenos, una din ultimele cărți scrise de Dahl, a fost inspirat chiar de el – un personaj foarte înalt (scriitorul avea aproape 2 metri) care se strecura noaptea și le sufla vise plăcute copiilor.
Și Roald Dahl, de mai bine de 60 de ani, exact asta face. Roald Dahl e genul de scriitor mereu la modă pentru că el nu le vorbește de sus copiilor. Înțelege cât de amuzant e jeleul, că vrăjitoarele există și cât de greu e uneori să fii copil.
2. David Walliams
Scriitorul britanic, tradus în ultimii ani și la noi, a fost poreclit noul Roald Dahl. Walliams are un farmec aparte, e de multe ori scârbos, creionează personaje malefice, pe care apoi le-aruncă sub autobuz sau le găsește vreo soartă și mai îngrozitoare.
Walliams e unul din adulții ăia care înțeleg copii, care știu că un copil nu vrea să fie ferit de lume. Walliams știe exact cum să îi expună pe cei mici la lumea asta mare, dar în porții mici, speciale de copii.
3. Dav Pilkey
Alt scriitor pe care l-am văzut recent prin librării și un tip extrem de haios, Dav Pilkey e autorul seriei Aventurile Căpitanului Underpants, care urmărește povestea unui director de școală cu dublă personalitate – un super-erou chel care umblă în chiloți și mantie.
E o comedie plină de toalete și doamne de la cantină nebune, dar în care Pilkey ascunde și adevăruri și sfaturi de viață. E distractivă, și ar putea fi exact ce-i trebuie copilului tău.
4. Chris Riddell
Un ilustrator nemaipomenit, britanicul Riddell e autorul a două serii, Domnișoara Goth și Ottoline, ambele despre fete inteligente care rezolvă mistere (Domnișoara Goth e o adevărată călătorie culturală, fiind plină de personaje istorice și artiști celebrii).
5. Neil Gaiman
Gaiman e un autor extrem de versatil, care scrie pentru toate vârstele, de la copii la adulți. Partea frumoasă, însă, e că scrie din punctul de vedere al fiecăruia. Nu scrie ce-și imaginează el că i-ar face plăcere unui copil, ci scrie din propria experiență. E un prieten, nu un profesor, și copiii apreciază asta tare mult la un autor.
Niște cărți mai sumbre, e adevărat, dar extrem de frumoase.
Lectură plăcută!
Discussion about this post