Întrevederea președintelui României, Klaus Iohannis, cu liderul american, Donald Trump, nu a adus nimic concret în problema vizelor pentru SUA, ambii oferind răspunsuri generice pe acest subiect de mare interes pentru români.
La sfârșitul întâlnirii de marți de la Washington, Casa Albă a dat publicității un comunicat în care se afirmă:
„Președintele Trump intenționează să intensifice legăturile bilaterale prin susținerea eforturilor României de a deveni eligibilă pentru a adera la Programul de eliminare a vizelor, în conformitate cu exigențele legislației americane”.
Dacă o parte a presei de la noi s-a grăbit să titreze că Trump sprijină eliminarea vizelor pentru români, în realitate comunicatul Casei Albe nu reprezintă în niciun fel o modificare a poziției americane în problema vizelor. Trump susține ridicarea vizelor, așa, în teorie, doar suntem aliați. Practic, mai vedem.
Președintele Iohannis nu a obținut nimic concret, nici măcar o promisiune îndepărtată în ceea ce privește includerea României în rândul țărilor ai căror cetățeni nu au nevoie de viză, prin programul Visa Waiver.
În schimb, președintele Iohannis și-a arătat susținerea pentru poziția americană în mai multe probleme extrem de sensibile în relațiile dintre SUA și UE. Iohannis s-a angajat să analizeze cu atenție relațiile cu grupul chinez Huawei, în privința implementării tehnologiei 5G. SUA au declarat război companiei Huawei și fac mari presiuni asupra partenerilor europeni ca nici aceștia să nu coopereze cu gigantul chinez. A fost amintită și problema contribuțiilor la bugetul NATO, președintele român dându-i și aici dreptate lui Donald Trump, cum că o contribuție de 2% e prea puțin.
Reamintim că la precedentul turneu în Europa, Trump a pus această problemă la modul cel mai vehement, însă nu a obținut nimic concret de la aliați. Subiectul va fi reluat cu siguranță la sfârșitul acestei săptămâni când Trump sosește în Europa pentru summit-ul G7.
S-a vorbit foarte mult la București că acestă primire la Casa Albă nu este altceva decât un exercițiu de imagine pentru Iohannis în perspectiva campaniei prezidențiale. Întrebat direct asupra acestui subiect, președintele român a preferat să dea un răspuns evaziv referitor la relațiile dintre SUA și România.
În afara unui plus de imagine pentru Iohannis, vizita președintelui în SUA nu aduce beneficii notabile țării noastre, cadrul parteneriatului strategic dintre SUA și România fiind stabilit de multă vreme. Din păcate, Iohannis nu a fost însoțit în SUA nici de miniștri, nici de reprezentanți ai mediului de afaceri, astfel că nu se poate vorbi de investiții sau contracte.
În schimb, pozele au ieșit foarte reușite.
Discussion about this post