Pe 14 septembrie 2019, pe lângă Pământ va trece un asteroid cu o mărime de două ori mai mare decât Empire State Building din New York. CNEOS (Centrul din cadrul NASA care studiază obiectele din apropierea Terrei) a anunțat că acest asteroid, numit de către ei ca 2000 QW7, se deplasează cu o viteză de aproximativ 23.000 de kilometri pe oră. Cercetătorii de la NASA au introdus acest asteroid care orbitează Pământul şi Soarele în categoria celor „potenţial periculoase”. Un corp ceresc este considerat de NASA drept obiect periculos dacă se apropie de planeta noastră la o distanță mai mică de 7.480.000 de kilometri.
Obiectele care se învârt pe această orbită nu se intersectează în mod normal cu traiectoria Terrei, dar uneori se apropie mult de Pământ. Cu toate că specialiștii de la NASA menționează că asteroidul 467317 (cunoscut și sub numele de 2000 QW7), se va deplasa pe lângă Pământ la o distanță suficient de mare încât Terra să nu fie în pericol, ei nu exclud nici posibilitatea ca în spațiu să apară factori care să îi modifice traiectoria.
Specialiştii spun că acesta va trece pe lângă Terra la o distanţă suficient de mare încât planeta să nu fie în pericol, dar nu pot fi excluşi anumiţi factori care îi pot modifica traiectoria. Cu toate că NASA și-a propus ca până anul viitor să identifice 90% dintre asteroizii care se apropie de Pământ și au peste 140 de metri, adică cei care intră în categoria celor de mari dimensiuni, nivelul la care se află în prezent știința ar permite îndeplinirea acestui obiectiv abia în 30 de ani.
Amintim că asteroizii sunt corpuri cerești mai mici decât planetele, dar mai mari decât meteoroizii. Aceștia nu trebuie confundați cu cometele, acestea deosebindu-se în primul rând de asteroizi prin „coama” perceptibilă.
Discussion about this post