Faimoasa actriță americană Gwyneth Paltrow a declanșat un întreg scandal pe Internet după ce a postat pe contul său o fotografie în care apărea și fiica sa în vârstă de 14 ani. Puștoaica i-a atras public atenția că i-a interzis să mai posteze online imagini cu ea. Unii părinți au apărat-o pe actriță pe principiul că este copilul ei și poate să facă ce dorește cu pozele de familie, alții au atras însă atenția că un copil are dreptul la viață privată și nu este normal ca fotografiile sale să fie folosite de părinți pe conturile sociale.
Fenomenul a fost definit de presa americană drept „sharenting”, termen care înseamnă părinți care împrăștie în stânga și dreapta pozele copiilor. Foarte multă lume procedează așa, însă specialiștii spun că fenomenul a scăpat de sub control. Se ajunge în situația ca până la vârsta de 5 ani un copil să aibă peste 1000 de poze publicate pe diverse rețele.
Așa se face că, atunci când împlinește 12-13 ani și are vârsta necesară pentru a-și face propriul cont, copilul descoperă că mama sa i-a pus practic toată viața pe Internet. Problema este cu atât mai mare cu cât vorbim despre o vârstă extrem de sensibilă. Un adolescent poate suferi enorm atunci când constată că sute și chiar mii de persoane au avut acces la poze de care se rușinează. Poate că pentru o mămică o imagine cu fiul pe oliță este un motiv de mândrie, este o etapă din viața copilului și ea a muncit să-l educe. Pentru copilul respectiv, gândul că toată lumea l-a văzut în postura respectivă este o oroare.
La ora actuală, s-a ajuns la cazuri în care copiii ajunși la maturitate și-au somat părinții să șteargă toate pozele cu ei de pe Internet. La nevoie, părinții pot fi dați chiar în judecată.
Mulți părinți nu-și dau seama de riscurile la care își expun copiii. „Am postat pentru prieteni”, care prieteni se dovedesc peste 1000, mulți dintre ei niște străini adăugați la întâmplare pe Internet. Oameni pe care i-ai cunoscut pe vreun site oarecare. Nu ai de unde știi dacă e vreun cont fals și un pedofil adună pozele cu copiii tăi și le transmite prietenilor lui. Sună alarmist, dar sunt mulți nebuni pe lumea asta.
Cel mai mare pericol este atunci când un părinte postează imagini din care copilul poate fi lesne identificat și localizat. Acum că începe curând școala, Internetul o să se umple de poze cu micuți care pășesc prima oară în curtea școlii. E de ajuns să postezi o fotografie cu fetița în care să se vadă de pildă la ce școală învață. Orice nebun ar putea să o găsească.
Merită o mână de like-uri să-ți expui copilul la toate aceste riscuri?
Discussion about this post