O plimbare în picioarele goale în mijlocul naturii aduce o mulțime de beneficii, fizice și psihice – de la ameliorarea durerilor de spate la eliminarea stresului. Sigur, ideal ar fi să ne plimbăm prin pădure, dar pentru locuitorii de la oraș parcul este o alternativă demnă de luat în calcul, recomandă medicii italieni.
La nivel fizic, principalele beneficii ale mersului desculț sunt îmbunătățirea circulației sanguine, îmbunătățirea echilibrului și a posturii, precum și ameliorarea durerilor de spate, multe dintre ele cauzate de statul prea mult pe scaun. Ideal este ca un traseu desculț prin mijlocul naturii să includă și o trecere rapidă printr-un pârâu cu apă rece, care face minuni pentru circulația sângelui, în special la nivelul gambelor, reducând dilatarea vaselor și inflamația țesuturilor subcutanate.
Mersul desculț ajută receptorii nervoși de la nivelul tălpii să transmită creierului informații exacte despre presiunea pe care trebuie să o exercităm atunci când pășim, informații care sunt complet distorsionate atunci când purtăm pantofi, mai ales cei cu talpă rigidă sau foarte groasă.
O mai bună reglare a modului în care pășim ar putea avea efecte benefice la nivelul articulațiilor, reducând problemele din această sferă și necesitatea de a se ajunge la operații de protezare a articulațiilor distruse. Îmbunătățirea echilibrului este salutară în special în cazul persoanelor mai în vârstă, mai predispuse la căzături.
Această terapie, ieftină și la îndemâna tuturor, este cunoscută din timpuri străvechi în Japonia sub numele de „shinrin-yoku”, care se traduce prin „baia de pădure”. Nu se referă strict la mers, ci mai degrabă la cufundarea în atmosfera pădurii ori la conectarea cu natura prin intermediul tuturor simțurilor.
Pentru ca efectul să fie maxim este preferabil să ne plimbăm singuri, în liniște, ascultând foșnetul frunzelor și lăsând gândurile să zboare în voie. Chiar și o jumătate de oră petrecută desculț într-un loc plăcut reduce semnificativ stresul și ne umple de energie.
Discussion about this post