Ei și? Ne vizităm. Ești la doar câteva ore depărtare, o să trecem unul pe la altul tot timpul.
E o replică pe care mulți dintre noi am spus-o, la un moment dat într-o relație. Fie că era vorba de o îndrăgosteală pasageră pe care am uitat-o în câteva săptămâni, fie că era vorba de o relație de trei ani, majoritatea oamenilor s-au confruntat și se confruntă cu problema distanței în relație.
Având în vedere că în ziua de azi, e mult mai ușor să găsești oportunități de lucru în străinătate decât era acum 50 de ani, e o problemă a generațiilor noastre. Și ne punem adesea întrebarea – funcționează relațiile la distanță?
Depinde.
Cu siguranță, unele relații la distanță au succes, dar adevărul e că majoritatea se confruntă, la un moment dat, cu aceleași probleme. Desigur, cea mai evidentă fiind înșelatul. Suntem biologic programați să căutăm afecțiune, să îmbrățișăm pe cineva, să-l ținem de mână, să-i dormim alături, și bineînțeles, să avem un partener sexual. Și de multe ori, nevoile astea nu sunt satisfăcute într-o relație la distanță. Sigur, puteți vorbi la telefon și să vă scrieți des și așa, dar nu e același lucru.
Fizic, simțim absența celuilalt foarte tare, și ajungem să privim în jur. Uneori, nici nu se întâmplă conștient, dar ne trezim îndrăgostiți de altă persoană, care e aici, aproape.
Distanța creează obiceiuri diferite. Se spune că dacă vrei să locuiești cu cineva, e bine mai întâi să învățați să locuiți singuri, dar asta nu e chiar corect. Eu îmi creez obiceiurile și tabieturile mele și tu pe ale tale, și cu cât despărțirea e mai lungă, cu atât mai greu va fi când suntem împreună să ne acomodăm unul pe altul. E greu să te muți cu partenerul, în orice relație. Sunt multe apucături enervante și obiceiuri la care nu te așteptai, dar de dragul relației, înveți să trăiești cu ele.
Într-o relație la distanță, înveți că puteți fi împreună, fără să vă călcați unul altuia pe bătături, așa că e mult mai dificil să locuiți împreună.
Dar în majoritatea cazurilor, adevărul e undeva la mijloc. Te poți lovi de aceleași probleme și într-o relație în care locuiți în același cartier. La fel de bine, o relație la distanță poate supraviețui și crește. Nu există o regulă bătută în cuie, doar niște probleme comune. Dar nouă ne place să fim optimiști.
Cum să faci să funcționeze relația la distanță?
- Comunicați-vă nevoile și dorințele. Când începi să te simți departe de partener și ai impresia că nu-ți satisface anumite nevoi, spune-i. Nu aștepta ca gaura dintre voi să se adâncească pentru că s-ar putea să fie prea târziu.
- Asigurați-vă că aveți aceleași planuri de viitor. E foarte important să știți cât veți fi separați. Trei luni, un an… În momentul în care nu ai o dată limită în minte, e ușor să-ți pierzi speranța.
- Nu exagerați cu mesajele. E o greșeală des întâlnită în relațiile la distanță. Căutăm să compensăm prin mesaje și Skype, dar asta duce la o relație sufocantă, care adesea îndepărtează partenerul.
- Aveți încredere și nu dați motive de îngrijorare partenerului. Nimeni nu vă cere să vă eliminați viața socială doar pentru că partenerul nu vă poate fi alături. Dar spuneți-i când ieșiți cu prietenii, când mergeți la un concert. Absențele îndelungate duc la suspiciuni, care duc la frustrări și reproșuri, care la rândul lor, sabotează relația.
Ca-n orice relație, succesul depinde foarte mult de dumneavoastră și de partener.
Discussion about this post