Avem o fascinație pentru găurile negre – filme, cărți, seriale, chiar și cântece construite în jurul acestui concept straniu. Pur și simplu, ne atrage ideea că undeva, există o atracție gravitațională atât de puternică încât nimic, dar absolut nimic, nu-i poate rezista.
Mereu ne-a plăcut ideea de destin, de forță mai mare decât noi, în care să cădem fără drept de vot, fără posibilitatea de a scăpa. De fapt, chiar și acum, citind rândurile astea, deja îți imaginezi cum ar fi. Ți se taie respirația și simți fluturi în stomac, ca într-un roller-coaster, când te apropii de punctul cel mai înalt și știi că urmează căderea inevitabilă. Și știi că n-ai ce să faci, și te umple în același timp groaza și adrenalina.
Dar hai să ne oprim un pic, înainte să cădem, și să luăm în considerare câteva dintre cele mai răspândite concepții greșite despre fenomenul găurilor negre.
1. Găurile negre sunt negre
Ei bine, nu. Pariez că nu te așteptai la asta. O fotografie recentă realizată de satelitul Event Horizon demonstrează că lumina poate fi totuși detectată în apropierea unei găuri negre.
Conceptul de event horizon (sau orizontul evenimentelor) se referă la punctul fără întoarcere, la linia dintre spațiul normal și spațiul afectat de forța gravitațională a găurii negre (din care nu mai poți scăpa). Lumina prezentă acolo vine parțial din discul de acumulare al găurii negre (o zonă plată unde se adună gaze, praf și alte resturi) și parțial de la curenții ce împing materia către marginile găurii negre.
2. Toate găurile negre au aceeași mărime
De fapt, există găuri negre mici, care provin din stingerea bruscă a unei stele. Apoi, vin găurile negre medii, care există în nucleul unor galaxii. Iar apoi, găurile negre super masive, care sunt prezente în majoritatea galaxiilor, fix în centru.
Există o legătură directă între nașterea unei găuri negre super masive și începutul galaxiei ce îi corespunde. E foarte probabil ca cele două să fi apărut în același timp și să fi crescut împreună, pe parcursul a miliarde de ani.
Dr. Dan Evans, astrofizician NASA
3. Nu te poți apropia de o gaură neagră, pentru că ai fi tras înăuntru
Se pare că poți să te apropii foarte mult de o gaură neagră, de fapt, chiar să zicem, la câteva zeci de kilometri, dacă ar fi vorba de o gaură neagră cam la fel de mare ca Soarele. Conform celor de la NASA, am putea înlocui Soarele cu o gaură neagră de aceeași mărime, iar planetele ar continua să orbiteze în jurul ei fără probleme.
4. Nimic nu iese dintr-o gaură neagră
În realitate, nu e chiar așa. Se pare că radiațiile pot totuși să scape dintr-o gaură neagră. Regretatul Stephen Hawking a fost cel care a descoperit că o gaură neagră nu are o densitate așa de mare pe cum se credea, iar acum, știm că scurgerea radiațiilor (botezate Hawking, în cinstea faimosului fizician) ar duce, în timp, la evaporarea găurii negre.
Articol apărut original pe NASA Science
Discussion about this post