Atenția întregii Europe este concentrată în aceste zile asupra alegerilor regionale din landurile germane Saxonia și Brandenburg, unde se așteaptă un rezultat spectaculos al extremei-drepte.
La 30 de ani de la căderea comunismului, pe străzile din Leipzig răsună același slogan din timpul protestelor ce au dus la dărâmarea Zidului Berlinului. „Noi suntem poporul” este strigătul de deznădejde al est-germanilor, cărora revoluția de la 1989 nu le-a adus bunăstarea visată. Marea reunificare cu frații din partea occidentală nu a făcut decât să consfințească statutul lor de cetățeni de rangul doi.
Cele două landuri germane unde duminică au loc alegeri locale, Saxonia și Brandenburg, au fost lovite masiv de șomaj după 1989, când s-au închis multe dintre industriile est-germane, inclusiv cele legate de exploatarea de cărbune. Rata înaltă a șomajului a făcut ca mulți tineri să-și caute norocul în vestul Germaniei. În schimb, locuitorii rămași s-au trezit sub asaltul miilor de migranți din țările musulmane, primiți în țară cu brațele deschise grație politicii lansate de Angela Merkel. Ceea ce e și mai umilitor este faptul că, într-o zonă confruntată cu serioase probleme economice, acești imigranți beneficiază de ajutoare generoase din partea statului.
Aceste nemulțumiri ale cetățenilor explică succesul de care se bucură Alternativa pentru Germania (AfD) în cele două landuri.
Panourile de campanie sunt împânzite de afișele Afd cu sloganul „Noi suntem poporul”. Aceste cuvinte au răsunat pe străzile est-germane în 1989. Legenda spune că la o manifestație de protest, forțele de ordine au folosit megafoanele pentru a speria demonstranții anunțând amenințător: „Noi suntem poliția”. Mulțimea răspuns într-un glas „Noi suntem poporul”, cuvinte care astăzi exprimă revolta mută a unei populații pe care prima revoluție a uitat-o. Poate și de aceea, AfD folosește și sloganul ”Wende 2.0” (Schimbare 2.0).
Ce se va schimba după alegerile de duminică este greu de estimat. AfD este cotată în sondaje cu un procent de 25% și ar putea chiar să câștige alegerile regionale, ceea ce ar zgudui din temelii scena politică germană. Un succes răsunător al dreptei ar pune și mai mare presiune pe fragila coaliție pe care se bazează guvernul condus de Angela Merkel. În același timp, un vot masiv pentru AfD ar putea și ar trebui să fie un semnal de trezire la realitate a unei clase politice care și-a făcut un obicei din ignorarea problemelor omului de rând.
Discussion about this post