Un înalt oficial NASA a depășit rigorile funcției sale afirmând public ceea ce mulți cred de mai bine de zece ani – Pluto a fost nedreptățit atunci când a fost decăzut de la statutul de cea de-a noua planetă a Sistemului Solar.
„În opinia mea, Pluto este o planetă. Așa am învățat și nu mă voi dezice de asta”, a declarat administratorul NASA, Jim Bridenstine, citat de CNN.
Decăderea lui Pluto s-a produs în 2006, în urma unei decizii a Uniunii Astronomice Internaționale, în care erau enumerate „defectele” îndepărtatului corp ceresc. Ba că nu are o masă suficientă, ba că rotația sa în jurul Soarelui nu urmează tiparul clasic stabilit de celelalte opt planete, ori că nu are suficientă forță pentru a face curat pe orbita sa. După citirea actului de acuzare, Pluto a fost decăzut din drepturi și catalogat drept o planetă pitică, nu mai grozav decât Ceres, Eris, Haumea sau Makemake.
Savanții au venit cu argumente solide – la urma urmelor, Pluto este mai mic decât Luna, însă opinia publică a reacționat negativ. Ce rău face bietul Pluto, mic și îndepărtat așa cum e? Chiar deranja pe cineva dacă era și el o planetă?
Dincolo de argumentele sentimentale, în cei 13 ani care au trecut de atunci numeroși oameni de știință au criticat decizia Uniunii Astronomice, afirmând că definiția dată termenului de planetă este una greșită. În opinia acestora, un corp ceresc poate aspira la titulatura de planetă dacă are o forță gravitațională suficient de puternică pentru a căpăta o formă sferică.
Sentimentul că Pluto a fost nedreptățit s-a intensificat în 2015 când sonda spațială New Horizons a transmis imagini impresionante cu lanțurile muntoase și dunele de metan înghețat de pe planetă. Studiile NASA au scos totodată în evidență prezența unor mari cantități de apă înghețată pe Pluto.
Lăsând la o parte dezbaterile academice, numărul foarte mare al celor care susțin că Pluto ar trebui să redevină o planetă arată că, uneori, știința se ia prea în serios. La urma urmei, suntem oameni, ne placem să fim sentimentali câteodată și nu e nimic rău în asta.
Discussion about this post