Copilul-teribil al politicii britanice, Boris Johnson, a fost pus la colț de Parlamentul răzvrătit împotriva sa, premierul pierzând trei voturi consecutive în Camera Comunelor. Planul premierului de a scoate Marea Britanie din UE fără acord a fost spulberat, Johnson având acum nevoie de o soluție miraculoasă pentru a ieși din impas.
După ce marți a pierdut majoritatea în Parlament, Boris Johnson a asistat ieri neputincios la votul prin care Camera Comunelor a adoptat legea ce îi interzice să scoată Marea Britanie în lipsa unui acord cu Uniunea Europeană. Potrivit textului votat miercuri, dacă până la 19 octombrie cabinetul Johnson nu reușește să negocieze un acord, premierul este obligat să solicite o nouă prelungire a termenului limită pentru Brexit, care expiră la 31 octombrie.
Următoarea problemă pe ordinea de zi a fost textul prin care Boris Johnson solicita organizarea de alegeri anticipate la 15 octombrie, moțiune care nu a trecut, în condițiile în care opoziția laburistă s-a abținut de la vot.
Singura șansă a lui Johnson de a obține organizarea unui nou scrutin era să-i convingă pe laburiști să accepte această provocare, în ideea că până acum au tot cerut alegeri, iar acum că li se oferă pe tavă nu vor putea refuza. Liderul laburist Jeremy Corbin a fost însă mai șiret, el afirmând că a accepta acum un nou scrutin ei ar fi cam ca „Albă ca Zăpada primind un măr otrăvit de la regina cea rea”.
Corbin a declarat că Partidul Laburist va accepta varianta anticipatelor numai și numai în momentul în care legea ce îi interzice lui Boris Johnson să meargă pe un Brexit fără acord va trece de Camera Lorzilor și va primi girul reginei. Cu alte cuvinte, legea va fi bătută în cuie, iar premierul va fi obligat să se supună. Manevra laburiștilor este o măsură de precauție foarte inspirată având în vedere că, anterior, Johnson declara că guvernul său ar putea ignora cu desăvârșire părerea Parlamentului în problema Brexit.
Dacă se vor organiza sau nu alegeri rămâne de văzut, însă, în ceea ce privește Brexitul, Boris Johnson a avut dreptate atunci când afirma că în acest moment negocierile cu UE sunt practic terminate. Cum Johnson nu mai poate speria pe nimeni cu varianta Brexit fără acord, este de așteptat ca oficialii de la Bruxelles să nu se înghesuie să facă concesii Marii Britanii.
Pe de altă parte, Johnson nu stă prea bine nici în propriul partid. Decizia sa de a-i da afară din partid pe cei ce au votat contra sa a fost criticată de mulți conservatori, care nu văd cu ochi buni tendințele autoritariste ale noului premier.
Singurul care a avut cuvinte de laudă la adresa lui Johnson ieri a fost Donald Trump, care i-a trimis un mesaj de susținere pe Twitter. Dacă mișcările extrem de agresive din ultimele zile au fost cumva inspirate de fostul consilier al lui Trump, Steve Bannon, actualmente mentorul din umbră al dreptei europene, se vede treaba că sfaturile acestuia nu au fost tocmai inspirate. Reamintim că liderul dreptei italiene, Matteo Salvini, a încercat și el recent forțarea unui nou scrutin, eșecul acțiunii sale costându-l prezența la guvernare.
Discussion about this post