Imaginați-vă un hoț prins cu mâna în buzunarul cuiva, care se apără la tribunal cu argumentul că el este obligat doar „în teorie” să respecte legea! Sună ridicol, iar respectivul ar merita poate un supliment de pedeapsă pentru tupeu.
Ce te faci însă când auzi fix același argument din partea unui prim ministru, nu din vreo republică bananieră, ci din Marea Britanie, una din țările cu cea mai veche tradiție democratică din lume. E genul de știre pe care trebuie să o citești de mai multe ori, atât sună de neverosimil.
Ajuns la limita frustrării din pricina faptului că Parlamentul i-a zădărnicit planurile pentru Brexit, premierul Boris Johnson declara ieri că, în fond, el este obligat să respecte legea ce îl obligă să solicite prelungirea termenului de ieșire a țării din UE doar „în teorie”. O lege votată în cele două Camere ale Parlamentului Britanic, ce urmează a primi luni girul reginei. Declarația a stârnit uimirea comentatorilor englezi, fiind vorba de o situație fără precedent. Experți în probleme de drept i-au atras atenția premierului că ar putea merge la închisoare, după cum e și normal atunci când încalci legea.
Dincolo de eventualele probleme juridice ale premierului britanic, ceea ce e de interesat de discutat este contextul în care a venit această declarație stupefiantă.
De ceva ani buni asistăm la o continuă degradare a noțiunii de democrație în lume, mai ales în Occident. De îndată ce nu le convine ceva, oamenii se simt îndreptățiți să ceară în gura mare schimbarea. Protestul democratic a fost transformat în revendicare ultimativă, însoțită de multe ori de îndemnuri la violență ce intră clar sub incidența legii.
Un exemplu în acest sens este modul în care președintele american Donald Trump a fost și este hăituit de opozanți. Cei nemulțumiți de alegerea sa s-au simțit îndreptățiți să ceară public îndepărtarea sa din funcție pe diferite pretexte, să ceară organizarea unei lovituri de stat și au fost unii care au propus,mai mult sau mai puțin voalat, eliminarea sa fizică. Niciunul dintre cei care au îndemnat la violență nu au suferit rigorile legii. S-a creat o nouă normalitate, în care respectul pentru lege, nu mai vorbim de bunul simț, a devenit opțional.
Un alt exemplu elocvent, un jurnalist al televiziunii italiene RAI i-a sugerat ieri liderului de dreapta Matteo Salvini să se sinucidă. Funcționând încă după principiile unei lumi pe cale de dispariție, adversarii politici ai lui Salvini au condamnat atacul grosolan, care îl viza nu doar pe omul politic, ci și familia sa. Din nefericire, la nivelul opiniei publice, mulți și-au frecat mâinile încântați, bine i-a zis!
Ideea că atunci când nu-ți convine ceva, acel ceva trebuie schimbat prin orice mijloace, ilegale, violente, nu contează, a fost lansată de neomarxiștii occidentali, dar ea riscă să îmbolnăvească toată societatea. În urmă cu zece-douăzeci de ani nu ți-ar fi trecut prin minte că un politician britanic, cu atât mai puțin unul conservator, ar putea să sugereze măcar o încălcare flagrantă a legii, indiferent de motiv.
Democrația occidentală nu este un model perfect, dar atunci când este înlocuită de legea lui „cine strigă mai tare” mai e doar un pas până la „cine dă mai tare” și la legea junglei.
Discussion about this post