Cel mai reprezentativ vas al marinei militare române, pe care și-au facut ucenicia aproape toți marinarii români, Bricul Mircea, va ajunge săptămână viitoare în porturile Galați și Brăila, într-un marș de instrucție aniversar ce marchează 80 de ani de la lansarea la apă.
Poartă tradițional denumirea de bric în amintirea primei nave școală pe care a avut-o marina română, dar și din punctul de vedere al elementelor construcției, arborada(totalitatea arborilor (catargelor), vergilor, ghiurilor şi picurilor unei nave) și greementul(ansamblul arboradei, velaturii, manevrelor fixe ).A fost construită în anul 1882, la unul din cei mai buni constructori ai vremii, șantierele britanice „Thames Iron Works” din Londra. Propulsia ei se făcea atât cu ajutorul motorului de 160 CP, dar și cu cele 14 vele ce aveau o suprafață de 490-500 mp, viteza maximă ajungând la 15 Nd.
A fost scoasă din uz în anul 1931 și ancorată la Galați până în 1944 când a fost distrusă de un bombardament aviatic sovietic, iar vreme de 8 ani nu a avut înlocuitor.
Actualul bric Mircea este cel al doilea vas de tip școală din istoria marinei militare române, special construit în anii 1938-1939 la Hamburg, Germania, la Şantierul Naval „Blohm & Voss”, pentru a-l înlocui pe primul.Are un deplasament de 1650 t, 84 m lungime, 12,5 m lăţime şi un pescaj de 5,2 m.
În 1939, înainte de primul marș de instrucție pe mare, bricul Mircea s-a pregătit pe Dunăre, ajungând la Galați, în data de 14 iunie, pentru a participa la șantierul naval la lansarea primei nave de război construită în România, puitorul de mine ”Amiral Murgescu”.La ceremonia de la Galaţi a fost prezent inclusiv Regele Carol al II-lea, însoţit de tot Guvernul, ocazie cu care a vizitat şi bricul „Mircea”.
Duminică, 5 mai 2019, bricul Mircea a plecat din portul Constanța, având la bord 179 membri ai echipajului, ajungând în portul Hamburg unde a fost lansat la apă.Marșul de instrucție a durat ca de obicei 3 luni, iar bricul a revenit acasă, la Constanța, în luna august.
Momentul aniversar ce marchează 80 de ani de la lansarea la apă va continua și în luna septembrie a acestui an când bricul Mircea va pleca din portul Constanța și va intra pe bara Sulina, unde va putea fi vizitat în porturile Sulina, Tulcea, Galați și Brăila.
În ziua de marţi, 17 septembrie, în jurul orei 17.00, bricul va ancora în dreptul Palatului Navigaţiei din Galați, unde va fi întâmpinat cu toate onorurile ce se cuvin unei nave emblematice pentru istoria navală.
După ceremonia de sosire a navei, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un concert pe Faleză, de la ora 17.30 la ora 19,00.
În data de 19 septembrie se va afla la Brăila, ultima etapă a călătoriei bricului Mircea pe Dunăre.
Bricul Mircea, cel mai longeviv ambasador al Romaniei pe marile si oceanele lumii, este mărturia vie a tradiției navale fluviale și maritime românești, purtând numele marelui voievod al Țării Românești și Dobrogei, ce a domnit între 1386 și 1418, perioadă în care corăbiile românești au ajuns din Marea Neagră până în Marea Egee și Marea Mediterană.
Discussion about this post