Există o vorbă în folclor care spune că ”Cine râde la urmă, râde mai bine!”.Se pare că această zicală se poate aplica și când este vorba de politica internațională.Deși la început multe state din Europa și din lume, membre ONU, s-au grăbit să recunoască independența provinciei sârbe Kosovo, iată că tenacitatea, curajul și credința în izbândă specifice națiunii sârbe încep să aducă rezultate.
Dacă acum 11 ani, în 2008, odată cu proclamarea unilaterală a independenței, doar 5 țări din Uniunea Europeană au refuzat să recunoască independența Kosovo printre care România, Spania, Slovacia, Grecia, Cipru, acum este rândul Cehiei să se lanseze într-o dezbatere internă privind retragerea recunoașterii independenței.
Preşedintele ceh Milos Zeman a declarat că vrea să retragă recunoaşterea de către ţara sa a statului Kosovo, relatează miercuri agenţia de ştiri CTK, preluată de dpa, potrivit agerpres.
În cadrul unei vizite recente la Belgrad, președintele ceh a spus că va avea discuții cu parlamentul și guvernul din țara sa pe această temă.
El a adăugat că un stat ai cărui lideri sunt criminali de război nu au ce să caute în rândul țărilor democratice din Europa, referindu-se la liderul kosovar Ramush Haradinaj forțat să se retragă din fruntea guvernului, în luna iulie a acestui an, după ce a fost citat de un tribunal de la Haga care investighează presupusele crime comise de albanezii din Armata de eliberare din Kosovo în timpul războiului de independenţă faţă de Serbia.
Belgradul îl acuză de comiterea unor atrocităţi împotriva sârbilor în timpul războiului din 1998-1999 şi ulterior. Tribunalul nu a precizat încă de ce este acuzat.
În timpul războiului, Haradinaj a fost unul dintre principalii comandanţi ai Armatei de eliberare din Kosovo a etnicilor albanezi. El a fost deja exonerat de acuzaţii de către Tribunalul penal internaţional pentru fosta Iugoslavie.
Ofensiva diplomatică sârbă a dat roade, ministrul de externe Ivica Dacic anunțând recent că numărul țărilor care au retras recunoașterea statului Kosovo a ajuns la 15, după ce statul Togo a înaintat ONU o notă oficială în acest sens, datată 28 iunie 2019.
Acest lucru a provocat nemulțumirea celor 5 state din grupul ”NATO Quint”, respectiv Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi SUA, care au cerut Belgradului să înceteze activităţile prin care încearcă să convingă alte state să nu mai recunoască independenţa Kosovo.
Acesta a afirmat că ”’Obiectivul nostru este ca numărul statelor ONU care recunosc Kosovo să scadă la mai puţin de jumătate (dintre statele membre ONU, n.red.) – sau sub 97 de state”.
”Ceea ce noi înţelegem din aceasta este că ei (Pristina) nu pot acţiona aşa cum vor şi că trebuie mai degrabă să accepte un acord decât să considere că este o afacere încheiată. S-a dovedit că afacerea nu este încheiată”, a mai spus şeful diplomaţiei sârbe.
Discussion about this post