Astronomii britanici au anunțat descoperirea unei planete care are tot ce-i trebuie pentru a fi locuită – atmosferă, apă și o temperatură propice vieții. Planeta, cunoscută drept K2-18b, este situată la 110 ani lumină de noi.
Planeta a fost localizată de sonda spațială Kepler în 2015, dar, nefiind vizibilă de pe Pământ, a fost nevoie de ani de cercetări ale astronomilor de la University College of London, pentru a se vedea dacă ar putea deveni o a doua casă pentru pământeni.
Potrivit cercetătorilor, planeta este situată mai aproape de soarele său, față de cum este situat Pământul în sistemul nostru solar. K2-18b efectuează o rotație completă în jurul soarelui său în doar 33 de zile, ceea ce ar însemna că un an pământesc ar echivala cu 11 ani petrecuți pe planeta-soră.
Atunci când localizează o nouă planetă, principala grijă a cercetătorilor este să afle dacă aceasta conține apă, fără de care viața așa cum o știm nu ar fi posibilă. Date culese cu ajutorul telescopului Hubble au relevat prezența vaporilor de apă în atmosferă.
Distanța față de soarele în jurul căreia orbitează o planetă este crucială pentru a stabili dacă aceasta este compatibilă cu viața. Dacă este prea aproape, ca în cazul planetei Venus, efectul de seră nu permite dezvoltarea vieții, iar dacă este prea departe apa este înghețată, așa cum se întâmplă pe Marte.
Multe dintre exoplanetele descoperite în ultimele decenii au fost giganți gazoși, asemenea lui Jupiter ori Saturn, însă cercetătorii spun că noua planetă este acoperită fie de stânci, fie de gheață.
Comparativ cu Pământul, K2-18b este de două ori mai mare ca Terra și are o masă de opt ori mai mare.
Astronomii britanici afirmă că această planetă este una dintre cele mai promițătoare descoperiri de până acum, iar în următorii ani se vor concentra pe stabilirea procentului în care apa este prezentă pe suprafața sa. Pentru moment, tehnica de care dispunem nu este suficient de performantă pentru a detecta prezența vieții pe o planetă atât de îndepărtată.
Discussion about this post