După articolul în care am prezentat caracteristicile unui PFA și situațiile în care este cel mai bine pentru un antreprenor la început de drum să opteze pentru acest tip juridic de activitate economică, a venit timpul să prezentăm în oglindă caracteristicile unui SRL. După ce veți cunoaște aceste informații, o să vă fie mai ușor să alegeți între cele doua opțiuni atunci cand luați decizia de a începe o afacere.
Ce trebuie să știi despre un SRL?
Un SRL (acesta fiind acronimul pentru o societate cu răspundere limitată) este o formă juridică în care răspunderea deținătorului/ deținătorilor săi este limita unui capitalul social subscris. Acest capital nu poate fi mai mic de 200 lei, iar dacă sunt mai mulți asociați, contribuția individuală a fiecăruia nu poate fi mai mică de 10 lei, însă poate fi constituit atât doar din bani, cât și din bani în asociere cu alte bunuri.
În comparație cu PFA, unde o singură persoană deține respectiva afacere, în cazul unui SRL pot exista până la 50 de asociați care să fie proprietarii/ acționarii afacerii. Chiar dacă o astfel de formă juridică se poate înființa cu un singur asociat unic, e bine să se știe că o persoană nu poate fi asociat unic în același timp la mai multe societăți cu răspundere limitată. Dacă o persoană dorește să înființeze în paralel mai multe SRL-uri, va avea nevoie la fiecare din ele de cel puțin încă un asociat pentru a-și putea desfășura activitatea în mod legal.
Contabilitatea unui SRL
Dacă în cazul unui PFA, persoana care deține sociatatea economică își poate ține singur contabilitatea, în cazul unui SRL acest lucru nu este permis, fiind nevoie să se apeleze la serviciile unui contabil autorizat. Acesta nu e obligatoriu să fie angajat al SRL-ului, putând să existe un contract de colaborare între cele două părți.
E util să se știe că în anul 2019, orice firmă de acest tip care are cel puțin un angajat cu normă întreagă de opt ore pe zi, trebuie să plătească un impozit pe venit de 1%, iar dacă nu are salariați, se încadrează în plafonul de 3%. Pe lângă aceasta, mai există impozitul pe profit cu un cuantum de 16% pentru firmele mari, dar și un impozit specific pentru cei din industria HoReCa. Dacă o firmă are venituri peste 300 000 lei, atunci este obligată să plătească și TVA.
Firmele care doresc să facă retrageri de capital, o pot face sub formă de dividende, plătindu-se către stat un impozit de 5% pe suma respectivă dacă acestea nu sunt mai mari de 24960 lei. În cazul în care dividendele depășesc această sumă, beneficiarul sumei va depune declarația unică și va plati CASS în cuantum de 10%.
Discussion about this post