Oamenii au ajuns să-și modifice percepțiile legate de spațiu și timp, în funcție nivelul bateriei de la telefonul mobil. De multe ori, viața se planifică după distanța până la cea mai apropiată priză.
Drumul până la serviciu se măsoară în câtă baterie se consumă cu statul pe Facebook și eventual un joc. Atunci când urcăm în tren, răsuflăm ușurați dacă scaunele sunt dotate cu prize, în timp ce o călătorie cu avionul poate deveni un coșmar dacă estimezi că trebuie să mai păstrezi ceva baterie pentru a ruga Google să-ți arate drumul spre hotel.
Folosirea constantă a telefoanelor are un profund impact asupra felului în care calculăm spațiul și timpul este concluzia unui studiu realizat în Marea Britanie pe un grup de voluntari a căror navetă zilnică dura între una și trei ore.
„Oamenii nu mai calculează că mai au 10 km sau zece stații de metrou până la serviciu. Ei se raportează la nivelul bateriei din telefon”, a declarat conducătorul studiului, Thomas Derek Robinson.
Verificarea nivelului bateriei are o influență directă asupra psihicului – o baterie plină ne face să ne simțim bine și să avem o atitudine pozitivă, în timp ce un nivel mai mic de 50% induce o stare de anxietate și o senzație de disconfort. Căderea sub 30% creează o stare de panică – trebuie oprite procesele inutile ale telefonului, iar de distracție nici nu mai poate fi vorba. Programul este și el modificat în funcție de necesitatea de a ajunge cât mai rapid la o priză.
În același timp, am ajuns să-i judecăm pe cei din jur în funcție de modul în care au grijă de bateria telefonului. Un om care are bateria încărcată ne apare drept un om responsabil și bine organizat. În schimb, o persoană care n-a avut grijă să aibă telefonul încărcat atunci când pleacă la drum este catalogată drept delăsătoare și nu prea de încredere. Cum poți să te bazezi pe cineva care nu e în stare să aibă grijă nici măcar de propriul telefon?
Dependența de telefonul mobil este atât de mare încât, potrivit unui sondaj de opinie, două treimi dintre oameni n-ar mai putea trăi fără o conexiune wi-fi. Comparativ, doar 58% au spus că n-ar putea să renunțe la sex.
Telefonul mobil ne-a schimbat și percepția despre normele de conduită socială, pe care suntem dispuși să le încălcăm pentru a ne verifica mesajele sau pagina de Facebook. În ceea ce privește situațiile cele mai nepotrivite pentru verificatul telefonului – trei sferturi dintre respondenți au declarat că au făcut-o în timp ce erau la toaletă. Un procent de 7% au recunoscut că s-au uitat pe telefon în timpul unei partide de sex, iar 11% și-au verificat discret telefonul în timpul unei înmormântări.
Discussion about this post