Casa Regală a României sprijină inițiativa de transformare a casei luptătoarei anticomuniste Elisabeta Rizea într-un spațiu memorial unde tânăra generație să poată învăța adevărata istorie a țării noastre.
„Toată această zestre morală pe care ea a lăsat-o, modelul acesta de curaj uman ieșit din comun și atât de puțin cunoscut de către societatea noastră şi mai ales de către cea vest-europeană, are încă multe de spus. (…) Puţină lume se gândeşte la faptul că acea casă cu grădina ei pot reprezenta de aici încolo un spaţiu al educaţiei – unei educaţii neinstituţionale, neşcolare – pentru generaţiile de astăzi şi de mâine”, a declarat Principele Radu la un eveniment dedicat acestei femei extraordinare, ce a a avut loc la Palatul Elisabeta.
Asociația Elisabeta Rizea a demarat demersurile juridice pentru a putea transforma casa din satul Nucșoara într-un muzeu dedicat vieții și luptei soților Rizea în anii grei de după instaurarea comunismului în țara noastră. Gheorghe și Elisabeta Rizea au jucat un rol important în sprijinirea grupului de partizani condus de Toma Arnăuțoiu. Ea fost arestată în 1952 și a ispășit 12 ani în temnițele comuniste, însă toate chinurile îndurate nu au reușit să-i înfrângă spiritul animat de dorința de dreptate.
Povestea Elisabetei Rizea a ajuns să fie cunoscută de publicul larg abia în anii 1990, când femeia aceea măruntă, cu ochii vii, a fost chemată să vorbească în fața camerelor de luat vederi și să-și spună istoria. Pentru generațiile născute și trăite sub comunism, întâlnirea cu Elisabeta Rizea a fost o revelație, lucrurile povestite de ea fiind total necunoscute celor îndopați decenii de-a rândul cu minciunile comuniste. De aceea este important ca povestea ei să nu se piardă, Elisabeta Rizea fiind un simbol al întregii lupte anticomuniste duse de poporul român.
Cea mai înaltă recunoaștere a meritelor acestei femei simple de la țară a venit în 1997, când Regele Mihai a organizat un dineu în seara zilei blestemate de 30 decembrie, la care a invitat români din toate colțurile țării. Elisabeta Rizea fost invitată atunci să șadă pe locul de onoare, la dreapta Majestății Sale.
Proiectul Asociației Elisabeta Rizea prevede păstrarea casei din Nucșoara ca muzeu, dar și construirea unui spațiu de conferință unde să se poată organiza activități cu caracter educativ, în mod special pentru tineretul României care trebuie să-și cunoască istoria.
„Dacă în fiecare vară, primăvară şi toamnă, în acest spaţiu al memoriei româneşti, s-ar perinda elevi şi studenţi, ar avea loc colocvii, întâlniri, mese rotunde, dialoguri de la câteva persoane până la câteva sute de persoane, această moştenire a Elisabetei Rizea ar depăşi pragul familiei ei şi ar intra în plină societate românească şi în viitorul ei, pe care i-l dorim cât mai puţin confuz”, a spus principele Radu la evenimentul care a avut loc vineri la București.
Discussion about this post