Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite (CIA) a derulat programe de antrenare a tot felul de animale și păsări, ce urmau să fie folosite ca spioni. Cel mai talentat s-a dovedit un corb, dresat să efectueze raiduri de fotografiere a instalațiilor militare sovietice.
CIA a desecretizat zeci de dosare referitoare la programul de recrutare a diverse patrupede și păsări, desfășurat în perioada Războiului Rece.
Pisicile urmau a fi folosite în programe de monitorizare a conversațiilor. Felinelor li se atașa un microfon discret și erau trimise să se plimbe în zone sensibile, dar experimentul nu a avut mare succes, pisicile nefiind cunoscute ca niște animale cărora să le pese ce vor oamenii de la ele.
Câinii au fost supuși unor experimente sinistre, în care li s-au implantat dispozitive electronice în creier pentru a se vedea dacă pot fi controlate la distanță.
Cele mai promițătoare rezultate s-au obținut însă cu păsările. CIA a recurs la serviciile unor ornitologi și au testat porumbei, ciori, corbi, șoimi sau păsări migratoare.
Păsările erau antrenate pentru misiuni de recunoaștere aeriană, dar și pentru a arunca dispozitive de ascultare într-o zonă de interes. Cea mai ambițioasă misiune pregătită de CIA viza fotografierea unei uzine de arme chimice, la sud de Moscova. Spionul cu pene ar fi urmat să fie strecurat clandestin în URSS și lăsat liber la câțiva kilometri de instalație vizată, pe care trebuia să o fotografieze. În mod evident, spionul trebuia apoi să aducă filmul superiorilor săi. Unul dintre recruți era un papagal, deosebit de deștept, dar cam încet, fiind expus atacurilor păsărilor native. Doi vulturi s-au îmbolnăvit și au murit în timpul programului de pregătire, iar o altă pasăre a năpârlit și antrenamentele cu fost suspendate până i-au crescut penele la loc.
Vedeta programului a fost corbul Do Da, care în trei luni de antrenament a învățat să zboare dus-întors pe distanțe tot mai lungi, revenind cu precizie la locul indicat. El învățase și să se ferească de atacurile altor păsări, dar nu suficient de bine, fiind ucis într-o misiune de antrenament.
Un program de folosirea a porumbeilor pentru spionaj a fost și el abandonat din cauza rezultatelor modeste – unii recruți au reușit să aducă imagini de bună calitate, însă au fost și mulți care au dezertat, dispărând cu aparate de fotografiat foarte scumpe.
CIA a utilizat și delfini, pregătiți pentru a plasa în apele teritoriale rusești dispozitive de monitorizare a activităților navelor militare sovietice. CIA nu a fost prea mulțumită de serviciile delfinilor, dar programul continuă și azi, fiind preluat de marina americană.
Discussion about this post