Luni, 16 septembrie, marchează Ziua Europeană de Prim-Ajutor, un fel de sărbătoare desemnată în anul 2000 de Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semi-lună Roșie, pentru a aminti cetățenilor cât de important e să cunoști regulile de acordare a primului ajutor.
Am auzit cu toții de manevra Heimlich, dar puțini dintre noi știu s-o pună în aplicare, și e mare păcat, din moment ce e vital să cunoști măcar pașii de bază de prim ajutor. Astfel, dacă ești vreodată într-o situație critică, vei ști cum să procedezi și nu vei acționa nesăbuit.
Cu ocazia Zilei Europene de Prim-Ajutor, majoritatea filialelor Crucii Roșii Române organizează cursuri de prim ajutor și vor organiza diverse exerciții de simulare a unor accidente sau alte situații critice. Bineînțeles, Crucia Roșie oferă cursuri de prim ajutor în mod constant, pe tot parcursul anului, pentru cadre didactice, cursanți de la școlile de șoferi, angajați din diferite instituții, dar și pentru cetățenii care-și doresc să fie mai bine informați.
„Chiar şi un singur caz de deces pe șoselele țării este o tragedie. Cursurile noastre de prim ajutor sunt deschise tuturor şi așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu persoane, grupuri și comunități pentru a salva vieți. Acordarea primului ajutor poate fi învățată de fiecare dintre noi, pentru a diminua efectele accidentelor”, a declarat directorul general al Crucii Roșii Române, Silviu Lefter.
De-asemenea, Fundația pentru SMURD organizează diverse proiecte și cursuri pentru a educa lumea despre procedura corectă de prim-ajutor.
E de datoria morală a oricărui cetățean să cunoască pașii de prim ajutor și să știe cum să reacționeze într-o situație de stres, așa că vă recomandăm să vă înscrieți la un astfel de curs. Nu durează mult și chiar poate face diferența.
Câteva sfaturi, de bază, dar care nu înlocuiesc în niciun caz cursul de prim-ajutor:
1. Asigurarea zonei. Există trei tipuri de zone – nesigure, cu pericol iminent sau sigure.
La zonele nesigure, cum ar fi o clădire în flăcări, nu vă puneți propria viață în pericol. Sunați imediat la serviciile de urgență.
Pentru zonele cu pericol imediat, cum ar fi un accident rutier cu proastă vizibilitate (în care pot intra și alte mașini), e necesar să neutralizați pericolul. În cazul de față, cel mai bine ar fi să folosiți triunghiuri reflectorizante.
Pentru zonele sigure, treceți direct la prim ajutor.
2. Evaluați starea victimei – conștientă sau inconștientă. Verificați cele 3 organe majore – creierul (vorbiți cu victima, scuturați-o ușor de umeri), inima și plămânii (se va verifica respirația).
3 . Sunați la 112, dacă e cazul, și oferiți-le detalii cât mai exacte despre unde sunteți și despre starea în care se află victima.
4. Aplicați pași de prim ajutor, în funcție de nevoile victimei – aici găsiți site-ul Crucii Roșii Române, care oferă sfaturi pentru fiecare situație (de la stop cardio-respirator, la arsuri, la hemoragii).
Și nu în ultimul rând, aveți mare grijă cum circulați.
Discussion about this post