Numeroase studii au întrebat un număr mare de oameni câte ore pe noapte dorm în medie și au urmărit sănătatea acestora de-a lungul deceniilor. Rezultatul? Aproape 50% dintre noi dorm mai puțin decât recomandările specialiștilor. Acest aspect este îngrijorător, deoarece o persoană normală are o sănătate mai slabă (obezitate, diabet și boli de inimă), dacă doarme mai puțin sau mai mult decât valorile medii recomandate.
Cuvântul important aici este „media”. Există și persoane care dorm mai mult sau mai puțin decât media recomandată rămân în stare de sănătate excelentă, probabil datorită genelor diferite. Din păcate, în prezent nu avem cum să spunem dacă poți fi unul dintre acei oameni norocoși. De aceea este mai înțelept să joci cotele și să urmezi sfaturile generale.
Este important de menționat că nu întotdeauna se pot trage concluzii solide despre cauză și efect din astfel de studii observaționale. De exemplu, nu poți concluziona că adulții care dorm o medie de șase ore pe noapte și-ar îmbunătăți în mod necesar sănătatea dormind opt ore pe noapte. Pentru a ajunge la concluzii solide, ar trebui organizate studii în care mii de adulți să fie repartizați la întâmplare: unii cu mai puțin de șapte ore de somn pe noapte, unii cu șapte până la nouă ore pe noapte, iar unii cu mai mult de nouă ore pe noapte. În plus, este nevoie de o modalitate de a determina dacă au dormit efectiv cât au raportat. În cele din urmă, ar trebui urmărită sănătatea acestor mii de oameni timp de 30 de ani sau mai mult. Un asemenea studiu ar fi extrem de dificil în realitate.
De ce avem nevoie de atât de mult somn? În ultimii ani, am aflat că, în timpul somnului, materialul rezidual este eliminat din creierul nostru. Materialul rezidual include proteine implicate în boala Alzheimer. Un studiu recent la șoareci a descoperit că întreruperea somnului a dus în mod repetat la agravarea aterosclerozei. Este mult mai puțin clar de ce oamenii care dorm mai mult decât se recomandă au uneori probleme de sănătate.
Discussion about this post