Evenimentul astronomic a fost localizat de cercetători la 1 miliard de ani lumină distanță față de Pământ, iar, pentru a o vedea, oamenii de știință au folosit atât telescoape de pe Pământ, cât și din spațiu.
„La momentul respectiv, noi ne uitam doar după perechi de găuri negre, dar, prin tehnica noastră de selecție, am descoperit acest sistem incredibil”, spune autorul studiului, Ryan Pfeifle, asistent în cadrul Universității George Mason. „Este prima oară în istorie când se dovedește existența unui astfel de sistem de trei găuri negre supermasive”, a mai adăugat omul de știință.
La prima vedere, s-ar spune că un asemenea eveniment ar trebui să fie mai vizibil. În realitate, însă, ciocnirea a trei găuri negre creează o cantitate uriașă de gaze și praf, care pot ascunde evenimentul de telescoape.
În trecut, au mai fost cazuri în care s-au descoperit perechi de gărui negre, dar niciodată trei în același loc. O pereche de găuri negre se va uni într-una singură, dar trei găuri negre se vor uni chiar și mai repede.
O consecință de luat în seamă a acestei coliziuni masive este reprezentată de undele gravitaționale care se vor crea în spațiu și timp. „Găurile negre duble sau triple sunt fenomene extrem de rare în Universul observabil, dar astfel de sisteme sunt o consecință naturală a unirii a două galaxii, despre care credem că este modul în care galaxiile cresc și evoluează”, spune Shobita Satyapal, co-autor al studiului realizat de George Mason University.
Discussion about this post