În medie, femeile au o preferință puternică pentru bărbații înalți. De fapt, femeilor le pasă mai mult să întâlnească bărbați înalți decât le pasă bărbaților să întâlnească femei mai scunde.
Un studiu privind preferințele de înălțime ale femeilor și ale bărbaților a descoperit că femeile sunt cele mai mulțumite atunci când partenerul lor este mai înalt cu 21 cm. Bărbații sunt cei mai mulțumiți atunci când sunt cu 8 cm mai înalți decât partenera lor. Un alt studiu a descoperit că 13,5% dintre bărbați preferă să întâlnească doar femei mai scunde decât ei. Dar, în rândul femeilor, aproximativ jumătate au preferat să întâlnească doar bărbați mai înalți decât ele.
În mod asemănător, un studiu a descoperit că, în medie, cel mai scund bărbat cu care o femeie ar avea o relație este 1,75 m. Iar cea mai scundă femeie cu care ar ieși un bărbat are o înălțime de 1,55 m. Cercetătorii au descoperit că 23% dintre bărbați și 4% dintre femei ar accepta o relație în care femeia era mai înaltă.
Oamenii consideră femei și bărbați scunzi ca fiind mai puțin atractivi și mai puțin de succes. Un grup de cercetătoii au investigat stereotipurile despre înălțime. Aceștia au cerut unui grup de participanți să își imagineze o femeie care era „scundă” (1,47 m), „medie” (1,62 m) sau „înaltă” (1,77 m). În continuare, participanții au evaluat femeile pe diverse caracteristici.
Participanții au apreciat atât femeile cu înălțimea înaltă, cât și media ca mai atractive și mai reușite decât femeile scunde. Însă nu a existat nicio diferență în evaluările dintre femeile cu înălțime mare și medie. Participanții au evaluat, de asemenea, bărbații descriși drept „scunzi” (1,62 mi), „medii” (1,77 m) și „înalte” (1,93 m).
Participanții au văzut bărbații scunzi ca fiind mai puțin atractivi din punct de vedere social, mai puțin de succes, mai puțin atractivi din punct de vedere fizic, mai puțin reglați și mai puțin masculini decât bărbații înalți. Bărbații medii și înalți nu diferă în funcție de aceste caracteristici. Însă participanții au văzut bărbații înalți ca fiind mai atletici decât bărbații obișnuiți.
Un studiu realizat pe 950.000 de bărbați suedezi a constatat că, printre perechi de frați, fratele cel mai mare avea mai multe șanse să obțină o educație superioară. Bărbații cu o înălțime mai mare de 1,94 m aveau 2 până la 3 ori mai multe șanse să obțină o educație superioară în comparație cu bărbații mai mici de 1,65 m. Același studiu a verificat, de asemenea, anul nașterii, statutul socioeconomic, factorii de familie și capacitatea cognitivă. S-a descoperit o corelație pozitivă semnificativă între înălțime și educație.
Discussion about this post