E oficial octombrie, luna sperieturilor, a hainelor groase și a mirosului de scorțișoară, dar cel mai important, luna dovlecilor. Dovleacul, acest fruct delicios și uneori înspăimântător, e astăzi în plin sezon și mulți stăm și ne gândim cum să profităm de asta. Ne-ar fi poftă de niște dovleac, dar tot ce avem în minte e o plăcintă. Și parcă ne-am plictisit. Am vrea ceva nou, ceva care să ne gâdile simțurile. Ceva ușor, sau o adevărată provocare care să ne facă să simțim că într-adevăr e toamnă.
Bun, puteți considera plăcinta de dovleac oficial trecută-n listă. Nu ne mai batem capul cu ingrediente, rețete și-așa mai departe pentru că majoritatea oamenilor au deja, până la vârsta asta, o rețetă lăsată din moși-strămoși pentru plăcinta de dovleac.
Hai mai bine să vorbim despre alte rețete, pe care poate nu le știam, la care poate nici nu ne-am gândit.
1. Brioșe de dovleac
Un deliciu, o gustare ideală când ți-ai dori să ronțăi ceva dulce și sănătos. Brioșele de dovleac? A, păi sunt foarte simple. Noi personal adorăm rețeta asta de brioșe cu dovleac, pentru care nu-ți trebuie decât două-trei ouă, niște dovleac copt, niște scorțișoară și puțină făină.
2. Supă cremă de dovleac
Cine spune că dovleacul poate fi doar desert? Adevărul e că el poate fi mâncat oricum. Și cu paste, cum vom vedea puțin mai târziu, și ca supă. Iarăși, o rețetă extrem de simplă, cu cantități ajustabile în funcție de numărul de porții dorite.
Pur și simplu fierbeți dovleacul (tăiat bucăți și curățat de semințe în prealabil) în lapte până când furculița trece ușor prin el. Adăugați puțin unt, scorțișoară și/sau nucșoară dacă doriți, puțin unt și sare și piper după gust, iar apoi se mixează totul până devine o pastă. Voila!
3. Ruladă de dovleac
Eu una când aud de ruladă, îmi lasă gura apă. Rulada de dovleac e destul de ușor de făcut. Exteriorul, sau foaia, îl facem tot din dovleac dat prin blender și făcut piure. Pe acesta-l amestecăm cu niște esență de vanilie, zahăr după gust, puțină făină, un pliculeț de praf de copt, niște nucă măcinată și patru gălbenușuri. Apoi toată mixtura asta se amestecă cu albușurile, bătute-n prealabil, și se dă la cuptor (la foc mediu) timp de vreo 40 de minute.
Separat, amestecăm conținutul unei cutii de brânză mascarpone (250-300 g) cu trei gălbenușuri și puțin zahăr (merge bine și zahărul pudră sau cel vanilat). După ce am scos foaia de dovleac și am lăsat-o la răcit puțin, întindem crema de brânză pe deasupra, o rulăm și o lăsăm la frigider câteva ore bune.
4. Paste cu sos de dovleac
O delicatesă nebănuită. Deși există o multitudine de rețete pentru pastele cu dovleac, cea mai lejeră ar fi așa –
Lăsați pastele la fiert în mod obișnuit și în altă tigaie, pregătiți sosul. Puțin ulei, în care călim apoi puțină ceapă și/sau șuncă (după gustul fiecăruia). Tot în ulei, vom adăuga și dovleacul tăiat cubulețe și vom lăsa la fiert până când acesta se înmoaie. Puteți face sosul doar în ulei, sau puteți adăuga și puțin vin alb. Odată ce dovleacul s-a frăgezit, luăm amestecul de pe foc, îl dăm prin blender și-l adăugăm peste paste.
5. Dovleacul copt
Care nu mai are nevoie de prezentare nici el. Pur și simplu, curățăm de semințe, tăiem în bucăți și-l lăsăm la cuptor cu puțin ulei, puțină sare sau chiar, puțin zahăr, depinde de preferințe.
Discussion about this post