Adesea, ni se spune cât de importanți sunt prietenii și că, mai degrabă decât să căutăm legături amoroase trecătoare, ar trebui să ne concentrăm pe găsirea unor suflete cu care să ne întovărășim tot restul vieții. Prieteni de nădejde. Ba chiar, e foarte adevărat, prietenia e cea mai mare avere pe care ne-o oferă viața asta.
Dar.
Da, există și de data aceasta un „dar”.
Există și aspecte negative, cum ar fi dragostea surogat oferită unui prieten. Poate părea un concept straniu, doar e normal să ne iubim prietenii. Dar există o tendință, îndeosebi în rândul femeilor, dar nu numai, de a crea așa o legătură strânsă cu cea mai bună prietenă că ea ajunge să înlocuiască o relație amoroasă.
E foarte ușor să cazi într-o astfel de capcană. Sunteți amândouă singure și vă petreceți timpul împreună, așa cum e de așteptat. Ieșiți la restaurante împreună, mergeți la film, sau să vă plimbați prin parc. Și e bine, e totul frumos, și-n mintea voastră se creează impresia că nu vă mai trebuie nimic. Se creează o lume a voastră, în care vă comportați precum un cuplu, dar nu sunteți.
Și fără să vrei, transmiți potențialilor parteneri mesajul că tu nu ai nevoie de ei. Desigur, într-o relație de prietenie e musai să ai timp pentru prietenii tăi și să aveți activități comune. Dar când devin aceste activități comune prea mult?
Când ajungi să refuzi întâlniri din cauza programului prea ocupat. Când ești mereu pe fugă să te întâlnești cu amicul/amica ta, atunci s-ar putea să fie prea mult. Te-ai trezit vreodată spunând ceva de genul „azi nu pot că mergem la film, mâine am zis că poate mergem la mall, poimâine ne-am luat bilete la o expoziție ș.a.m.d.”? Dacă da, s-ar putea să fie vorba de o dragoste surogat, o relație care simulează una romantică, dar nu este.
Cu un așa program încărcat, e lesne de înțeles de ce un potențial partener s-ar putea simți intimidat. Lași impresia că nu ai avea timp de el/ea în viața ta, așa că persoana respectivă alege să nu mai încerce.
E perfect normală dorința de a-ți umple un posibil gol (cauzat de absența unei relații) cu prietenii, dar în același timp, ai nevoie să lași un spațiu liber în viața ta pe care cineva să-l ocupe la momentul potrivit.
Transmitem extrem de mult prin limbajul fizic și prin atitudine, iar un om disponibil sau care caută ceva se observă, are o altă deschidere către lumea de afară față de un om mereu ocupat. Și de-aia e fundamental să lași golul ăla în pace. Sigur, e plictisitor, poate chiar dureros, și ai momente în care ai vrea să nu fii singur. Tocmai bine, pentru că ele se transmit prin atitudinea ta, prin privire, prin o grămadă de lucruri mici pe care tu nici nu le observi.
Așa că dedică-ți timpul prietenilor, dar ai grijă să nu-l dedici pe tot.
Discussion about this post