Suntem mereu în căutarea unor obiceiuri sănătoase pe care să le integrăm în viața de zi cu zi, și adevărul e că majoritatea dintre noi pur și simplu nu profită cum ar trebui de dimineți. Mulți ne trezim destul de devreme, din cauza serviciului, dar suntem mereu obosiți și abia reușim să ne tărâm în bucătărie și să bem o cafea.
Cum ar trebui să decurgă o dimineață ideală?
Studiile arată că cea mai bună ore de trezire e 6.30, după un somn odihnitor de șapte ore (vezi aici trucuri pentru a-ți regla programul de somn). La ora asta, foarte curând după răsărit, ești mai eficient decât dacă te-ai trezi, să zicem, la 10.
După ce te trezești, ar fi bine să ignori vocea care urlă după cafea și să te apuci de niște exerciții. Experții spun că puțin sport pe stomacul gol e cel mai eficient și arde cele mai multe calorii. Integrează câteva flotări și abdomene în rutina ta de trezire și nu numai că vei începe să slăbești, dar și să fii mai energic pe tot parcursul zilei. După ce te-ai încins un pic, ar fi recomandat să te și întinzi puțin, să faci niște yoga relaxantă sau pur și simplu să meditezi timp de vreo cinci-zece minute.
E important să-ți acorzi câteva minute doar ție, în care să fii în prezent și să devii conștient de ce se întâmplă înlăuntrul tău. Asta te ajută să suporți mai bine stresul din timpul zilei.
După ce ai terminat de făcut sport, fă-ți un duș. Unii oameni recomandă un duș rece, deoarece acesta te trezește, stimulează circulația și reduce stresul, dar depinde de preferințele fiecăruia. Odată ieșit din dus, e momentul să iei micul dejun (asta ar trebui să se întâmple undeva în jurul orei 7.15-7.30.
Ce mănânci la micul dejun?
E o întrebare importantă. Știi ce au în comun cam toate recomandările pentru o rutină sănătoasă? Apa cu lămâie. Fie că alegi să bei un pahar pe stomacul gol, înainte de sport, sau împreună cu micul dejun, apa cu lămâie are o groază de nutrienți, te hidratează, te ajută să slăbești, e o sursă bogată de vitamina C, ajută digestia și îți curăță tenul din interior. Pe scurt, chiar ar trebui să bei cel puțin un pahar pe zi.
- Ouăle sunt o sursă bogată de proteine și le poți găti în multe feluri. O idee foarte bună auzită la un prieten e să fierbi un carton de ouă în prealabil și să le ții în frigider, astfel economisești timp dimineața.
- Iaurtul iarăși e o sursă bună de probiotice, reduce foamea și conține niște acizi care se spune c-ar preveni riscul de cancer.
- Cafeaua crește metabolismul și te ajută să arzi calorii și stimulează digestia.
- Fulgii de ovăz sunt plini de antioxidanți, lucru care-ți menține inima sănătoasă și scade tensiunea. Sunt de-asemenea o sursă bogată pe fibre. Combină-i cu o omletă pentru un mic dejun bogat în proteine.
- Murele și zmeura (care se găsesc congelate pe tot parcursul anului în supermarket) conțin foarte multe fibre, nu sunt calorice, sunt pline de antioxidanți și au un nivel relativ scăzut de zahăr.
- De-asemenea, ar fi o idee bună să incluzi și niște nuci și semințe de in în micul dejun, despre care am vorbit în niște articole anterioare.
- Și nu în ultimul rând, niște fructe sau niște brânză. Să mănânci sănătos e mai ușor decât crezi.
Gata, după această rutină eficientă și sănătoasă, ești gata să-ți începi ziua!
Discussion about this post