Trei oameni de știință au primit premiul Nobel pentru fizică din 2019 pentru descoperiri de ultimă oră despre evoluția Universului și a locului Pământului în el.
Omul de știință canadian James Peebles a obținut jumătate din premiul de 9 milioane coroane suedeze (740.000 de lire sterline) pentru descoperirile sale teoretice despre evoluția Universului. Un duo elvețian de astronomi, Michel Mayor și Didier Queloz, va împărtăși cealaltă jumătate a premiului, pentru descoperirea primei planete dincolo de sistemul nostru solar.
James Peebles a fost răsplătit pentru că a pus bazele cosmologiei moderne, incluzând faptul că radiația slabă a microundelor care a umplut cosmosul la doar 400.000 de ani de la Big Bang conține indicii cruciale despre aspectul universului în această etapă primitivă, dar și evoluția din următorii 13 miliarde de ani.
Mayor și Queloz au fost recunoscuți pentru descoperirea comună din 1995 a primei exoplanete, în constelația Pegasus (la 50 de ani lumină distanță). Planeta, 51 Pegasi b, este o bilă gazoasă de aproximativ 150 de ori mai mare decât Pământul, cu o temperatură a suprafeței de 1000 grade Celsius.
Descoperirea a însemnat o nouă eră a astronomiei, descoperindu-se de atunci peste 4.000 de exoplanete, cu o gamă incredibilă de dimensiuni, forme și orbite. Învățarea despre această lume ciudată și variată aflată dincolo de sistemul nostru solar ne-a transformat înțelegerea modului în care s-au format planetele și a acordat o atenție nouă întrebărilor despre viața extraterestră.
Peebles este, de asemenea, creditat că a dezvoltat instrumentele teoretice care au permis oamenilor de știință să realizeze un inventar cosmic a componenței Universului, arătând că materia obișnuită constituie doar 5% din conținuturile sale cunoscute, restul fiind materia și energia întunecată.
„Încă trebuie să recunoaștem că materia întunecată și energia întunecată sunt misterioase și există încă multe întrebări deschise”, a declarat Peebles pentru Academia Regală Suedeză de Științe.
Privind înapoi la cariera sa de jumătate de secol, Peebles, care este profesor emerit de știință la Universitatea Princeton, a spus că nu și-a făcut niciodată un plan măreț. „M-aș putea gândi la unul sau două lucruri de făcut în cosmologie. Le-am făcut și am continuat ”, a spus el. „Premiile sunt fermecătoare, mult apreciate, dar asta nu face parte din planurile tale. Ar trebui să intri în știință pentru că ești fascinat de asta”.
Prof. Goran Hansson, secretar general al Academiei Regale Suedeze de Științe care alege laureații, a declarat că cei trei au adus „contribuții la înțelegerea noastră asupra evoluției universului și a locului Pământului în cosmos”.
„Studiul exoplanetelor este poate cel mai vibrant domeniu al astronomiei. Noi știm acum că majoritatea stelelor sunt orbitate de o mulțime de planete; poate exista un miliarde de planete în galaxia noastră care seamănă cu Pământul”, a adăugat Rees.
Discussion about this post