Pe 8 iunie 1922 se căsătorește la Belgrad Principesa Mărioara a României, cunoscută ca Mignon, pentru a nu se confunda cu celebra ei mamă, Regina Maria a României, cu Regele Alexandru I al Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, devenit ulterior Regatul Yugoslaviei.
Cei doi vor domni până în data de 9 octombrie1934, când Regele Alexandru I al Yugoslaviei este asasinat la Marsilla de bulgarul Vlado Crnozemski, un trăgător cu experiență din Organizația Revoluționară Internă Macedoneană a lui Ivan Mihailov, în cooperare cu Ustașii, o organizație croată revoluționară.
Este primul asasinat politic filmat din istorie.Imaginile și sunetul suprind momente imediat dinaintea împușcăturilor, cât și după asasinat, cu Regele Alexandru I prăbușit pe bancheta mașinii.
În atentat a fost rănit și a murit câteva zile mai târziu și Louis Barthou, ministrul de externe al Franței.Atacatorul a fost omorât de mulțime și de un ofițer francez care l-a lovit cu sabia.
Aici trebuia să vină însoțit de soția sa, Maria, dar, din cauza unei crize de rinichi, fiica lui Ferdinand și a Mariei, luase trenul spre Paris, pentru ”a se liniști la un spital”, de aici urmând a face joncțiunea cu soțul său în orașul lui Edmond Dantes. Astfel, Mignon, devenită după atentat Regină-Mamă, scapă ca prin minune de gloanțele fanaticului bulgar, nemulțumit de politica dusă de Regele Yugoslaviei care, în 1929, din cauza conflictelor și tensiunilor politice permanente suprimase partidele politice.
La înmormântarea lui Alexandru I participă 500000 oameni, iar pe tronul Yugoslaviei va urca Petru al II-lea Karadjordjevic, sub regența unciului său, Principele Paul(Pavle).
La înmormântare au luat parte și Regele Carol al II-lea al României, cumnat al lui Alexandru I și Marele Voievod de Alba-Iulia, viitorul Rege Mihai I, văr al noului Rege al Yugoslaviei, Petru al II-lea.
Alexandru I a fost o personalitate marcantă a vremii sale, conducând ca regent Serbia în timpul primului război mondial, atunci când întreaga armată s-a retras pentru câțiva ani în insula Corfu și apoi, din 1921, la moartea tatălui său Petru I, ca Rege al noului stat.
Este singurul străin care a avut gradul de mareșal al armatei României.Bastonul de mareșal al României se află la mausoleul de la Oplenac, Serbia, unde este înmormântat și acesta.
Astăzi, Asociația pentru Regatul Serbiei-KraljevinaSrbija, principala organizație monarhistă sârbă, înfrățită cu Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei din țara noastră, îl comemorează la Marsilia pe Regele Alexandru I al Yugoslaviei așa cum se cuvine.
Dumnezeu să-l odihnească!
Ziveo Kralj!
Discussion about this post