A 29-a ediție a Festivalului Național de Teatru aduce pe scena teatrelor bucureștene, partenere ale acestui eveniment de tradiție al capitalei României, o impresionantă desfășurare artistică de producții naționale și internaționale de prestigiu.
Anul trecut FNT a avut onoarea să găzduiască Coroana Regală a României, cel mai de preț simbol al Independenței și al Unirii României, reprezentând în an centenar, mai mult decât oricând, un simbol al spiritului României moderne, al curajului, demnității, rezistenței și unității românilor.
Anul acesta șapte expoziții vor completa – prin culoare, inedit și semnificație – evenimentul teatral: expoziții manifest, retrospective, sau evenimente expoziționale dedicate creației unor personalități marcante a căror activitate se împletește strâns cu lumea scenei.
Dintre creatorii și artiștii care vor expune în această ediție a festivalului amintim pe scenografa Doina Levintza, regizorul Cristian Pepino, arhitectul scenograf Paul Bortnovski, prin fiul Vlad Bortnovski, regizorul Dragoș Galgoțiu, artiștii fotografi Jean-Louis Fernandez și Laurence Daniere.
De asemenea, între 18 şi 27 octombrie 2019, pe durata desfășurării festivalului, vor putea fi vizionate producţii internaţionale de prestigiu, în buna tradiţie de a prezenta mari spectacole ale lumii la Bucureşti în cadrul FNT, iniţiată în 2006 de criticul Marina Constantinescu, în primul mandat de Director al Festivalului.
Astfel, vor putea fi vizionate spectacole ca MAY B, o coproducție a companiei Maguy Marin și Maison des Arts et de la Culture de Créteil, Franța, în coregrafia lui Maguy Marin, costumele fiind asigurate de Louise Marin.Spectacolul a fost prezentat în premieră absolută în data de 4 noiembrie 1981, la Théâtre Municipal d’Angers – Franța.
De asemenea, spectacolul EUGENIE ONEGIN/EVGHENI ONEGHIN este versiunea dansată a romanului în versuri al lui Alexander Pușkin, în care Boris Eifman, unul dintre cei mai mari coregrafi contemporani, numit în New York Post „theatrical magician extraordinary”, combină elementele dansului clasic și ale celui modern, într-un univers sonor în care muzica lui Ceaikovski alternează cu rock-ul lui Alexander Sitkovetski. Versiunea Eifman a istoriei lui „Evgheni Oneghin” este o ingenioasă și rafinată interpretare contemporană a cunoscutei intrigi clasice imaginate acum două secole de inegalabilul Pușkin.
În cadrul festivalului va continua colaborarea cu instituțiile publice de seamă din audio-vizual care realizează producții de teatru specifice:Societatea Română de Radiodifuziune și Televiziunea Română. În acest sens, Teatrul Radiofonic și Teatrul TV vor avea un loc binemeritat în cadrul acestei ediții a FNT.Dintre piesele de teatru radiofonic ce se vor regăsi în cadrul festivalului un loc aparte va avea Alegerea – piesă de teatru într-un act scrisă la Versoix în anul 1960 de Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana, în adaptarea radiofonică şi regia artistică a lui Ion Andrei Puican, înregistrare din anul 2016 și se va difuza vineri, 25 octombrie, ora 23.00.
Spectacolele românești vor ține ca întotdeauna capul de afiș.Publicul va putea urmări producții ca:
CLASS de Iseult Golden & David Horan
SAM, SAU INTRODUCERE ÎN VIAȚA DE FAMILIE de Maria Wojtyszko
REPUBLICA MELANIA de Irina Nechit
ACEASTĂ SONIA de Lia Bugnar
JANNA de Iaroslava Pulinovici
ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI de Dale Wasserman
PĂDUREA SPÂNZURAŢILOR după Liviu Rebreanu
NEVERMORE de Edgar Allan Poe
sau NU REGRET NIMIC de Székely Csaba care abordează o temă curajoasă, aceea a bărbaților care, înainte de ’89, au lucrat în cadrul poliției secrete române, Securitate, având atribuția de a tortura oameni, de a distruge familii și de a închide oameni nevinovați.Aceștia foarte rar prezintă orice fel de regret pentru faptele săvârșite.
Urăm succes și la mai mare tuturor celor implicați în această prestigioasă manifestare artistică a spiritului și culturii românești!
Discussion about this post