La București, politicienii din toate partidele agită scena politică înainte de alegerile prezidențiale.Recent, guvernul Dăncilă a fost demis în Parlament prin moțiunea de cenzură a forțelor politice aflate în opoziție.Imediat după căderea guvernului, formațiunile politice care au participat la acest act politic par să nu se înțeleagă asupra viitorului guvern, unele dintre acestea evitând chiar să se pronunțe dacă vor intra sau nu la guvernare.
În tot acest timp, Majestatea Sa Margareta a României și Principele Consort Radu al României s-au aflat într-o vizită având caracter public în Regatul Țărilor de Jos, în orașele Haga și Breda.
Aici au vizitat Crucea Roșie Olandeză și Institutul Clingendael.La acest institut Majestatea Sa a ținut un discurs cu tema „A European Union of Cohesion and Solidarity: Romania’s contribution” .
Este foarte important de reamintit că, de la aceeași tribună, Majestatea Sa Regele Mihai I a ținut un discurs pledând pentru integrarea României în NATO, în anul 2002.
La actualul discurs a fost prezentă o numeroasă asistență, fiind primit cu multă căldură și admirație de către auditoriu printre care amintim doi foști miniștri de externe ai Olandei, oameni politici, reprezentanți de frunte ai societății civile, ziariști, precum și reprezentanți ai comunității românești.
Dacă în capitala României, politicienii nu găsesc un limbaj comun pentru politica țării, iată că, la Haga, Majestatea Sa confirmă că politica externă a țării a fost mereu un punct forte.
Majestatea Sa a transmis clar și răspicat că nu se află invitată la acest eveniment pentru ” a lustrui” sau a ”întoarce din condei” dificultățile pe care le întâmpină România:
”Doamnelor si domnilor,
Nu cred că m-ați invitat aici să „lustruiesc” sau „să întorc din condei” dificultățile cu care se confruntă țara mea, nici să încerc să diminuez dificultățile pe care le întâmpinăm.”
Discursul a atins în continuare teme sensibile precum oportunitatea și necesitatea aderării la UE a țării noastre și a Bulgariei, Majestatea Sa afirmând că acea primire a unei țări, nu total pregătită pentru UE, a fost mai degrabă un act curajos:”Deci, da, primirea României în UE a fost, cel puțin parțial, un act de curaj de a crede în ceva dincolo de posibil (leap of faith).
…
Dacă veți crede că a fost o greșeală să includeți România în Uniunea Europeană la acea vreme, atunci este foarte probabil că veți crede că astăzi, orice am face, nu vom putea să ținem pasul cu restul continentului. În schimb, dacă vedeți integrarea României ca parte a unui proces continuu, atunci problemele pe care le întâmpinăm astăzi devin dificultăți care trebuiesc depășite, nu presupuse greșeli ale vremurilor trecute. ”
De asemenea, au fost aduse în discuție valorile și principiile ce leagă statele europene, precum și nelipsitele teme economice care preocupă constant Uniunea Europeană și țările membre:
”Un continent împărțit timp de două generații de Războiul Rece este acum din nou unit. Am făcut aceasta cu sacrificii reciproce, nu pentru că am vrut să reducem costurile la roșii sau la automobilele din țările noastre, ci pentru că am împărtășit aceeași viziune și aceleași valori. Și împărtășim și astăzi aceleași valori și opinii.
Da, avem probleme. Dar avem o creștere economică incredibilă în fosta jumătate comunistă a continentului, iar țara mea este una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din Europa. Acest fapt nu a șters însă diferențele semnificative de bogăție între jumătățile estice și vestice ale continentului. ”
Custodele Coroanei României a fost tranșantă și explicită când a venit vorba de identitatea și tradiția țărilor din estul Europei:”De asemenea, în Estul Europei avem perspective diferite asupra vieții sociale și a obiceiurilor. Suntem mai religioși, mai patrioți și mai suspicioși în privința nivelului ridicat de imigrare. S-ar putea ca unora din Occident să nu le placă aceasta. Dar a respinge sentimentele noastre ca doar „rasism și xenofobie” sau a împărți totul între „progresist” – prin care ne referim la occidentali – și „reacționar” este în mod clar contraproductiv. ”
Discursul a conchis atitudinea viitoare a României, încheind optimist:”Pe scurt, vocația europeană a României rămâne neclintită. Și la fel, sunt încrezătoare, este și prietenia și sprijinul vostru pentru Națiunea noastră.
Mulțumesc foarte mult!”
Se dovedește încă o dată că Familia Regală rămâne cel mai curajos, ferm și bine pregătit ambasador al țării noastre.
Discussion about this post